Cercetătorii din șantierul arheologic deschis pe Aleea Viorelelor, unde se construiește un bloc de locuințe, au făcut ieri o nouă descoperire. Mai multe vase din ceramică de Vădastra, realizate și pictate cu 7.000 de ani în urmă au fost găsite în zona în care au fost idetificate primele așezări omenești de pe teritoriul Slatinei.
„Astăzi, locuința 2 ne-a oferit descoperiri surprinzătoare: dimensiunea mare a locuinței suprapusă peste o groapă, abundența și varietatea materialului ceramic, unelte din piatră și silex, râșnițe etc. Ceea ce particularizează cultura neolitică Vădastra este ceramica; meșterii olari au atins perfecțiunea în modelarea vaselor decorate în tehnica inciziei-exciziei, încrustată masiv cu substanță albă pentru tipurile ceramice cu destinație specială. Ornamentica predilectă constă în spirale, meandru, romburi, triunghiuri ce acoperă ingenios întreaga suprafață exterioră, uneori și interioară. Geometrismul perfect, de un mare efect artistic, este completat cu motivul „în ferăstrău” sau „dinți de lup”, a sus istoricul Aurelia Grosu.
Marea surpriză au fost fragmentele ceramice pictate cu vopsea de culoare roșie, o descoperire inedită în repertoriul atât de spectaculos al ceramicii Vădastra.
„Mulțumim echipei care a îndurat condițiile extreme (a plouat mult) și ne-a ajutat să recuperăm obiecte de mare valoare. Aceleași mulțumiri investitorului care ne-a pus la dispoziție întreg suportul material pentru efectuarea cercetării preventive”, a mai adăugat cunoscutul istoric slătinean.