Bătrânii din satele județului ar putea beneficia de servicii sociale mai bune. Primăriile pot accesa fonduri europene pentru înființarea unor centre sociale de zi, dar și pentru dezvoltarea de servicii de îngrijire la domiciliu, inexistente în acest moment în județ, cel puțin în mediul rural. Sunt însă puține administrații locale care și-au manifestat intenția de a dezvolta asemenea proiecte.
Singuri și neajutorați, bătrânii de la sate sunt de multe ori neglijați de familii, dar și de autorități. Nu au un loc în care să se adune și să socializeze, nici personal medical calificat care să le bată în poartă și să îi întrebe de sănătate. Problemele sunt vechi și păreau fără rezolvare, în condițiile în care bugetele locale ale comunelor nu aveau niciodată bani și pentru astfel de servicii, atât de necesare în satele îmbătrânite. Salvarea ar putea veni din fonduri europene, au anunțat astăzi reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), care au discutat acest subiect în cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic de la Prefectura Olt. „Este deschisă a linie de finanțare pe POR pentru servicii de zi, servicii de îngrijire la domiciliu, destinată în special primăriilor. Acest lucru este făcut cunoscut la nivelul primăriilor, unele dintre ele ni s-au adresat și împreună vom încerca să dezvoltăm astfel de servicii sociale, cu fonduri externe nerambursabile”, a spus Sorin Gheorghe, director adjunct al DGASPC Olt.
Investițiile care pot fi acoperite prin intermediul proiectului sunt inclusiv cele de dotare a centrului de zi în care vârstnicii de la sat își vor petrece timpul liber. „Să presupunem că primăria are o clădire și majoritatea mai au clădiri din acelea vechi. Se poate reabilita, se poate reamenaja pentru a face un centru de zi, de tip club al pensionarilor”, a mai precizat Sorin Gheorghe.
Iar cheltuielile de funcționare și cele de formare a personalului pot fi suportate printr-un proiect ce poate fi depus în cadrul Programului Operațional Capital Uman.
La Vitomirești, primarul Robert Rotea a făcut primele demersuri pentru accesarea fondurilor europene pentru vârstnicii din comună. Vrea să facă un club al pensionarilor în care bătrânii satului să își petreacă împreună timpul liber într-un mod plăcut și în condiții bune.