La sfârșitul anului 2023, ROMAERO, cea mai mare companie de stat din industria aerospațială, și-a depus cererea de insolvență. Deși inițial data de judecare a insolvenței a fost stabilită pentru 26 ianuarie, compania a solicitat modificarea acestui termen.
„În ședința publică din data de 15.01.2024, Tribunalul București a stabilit un nou termen pentru judecarea cererii ROMAERO S.A. de deschidere a procedurii de insolvență, în dosarul nr. 39261/3/2023, respectiv data de 17.01.2024, orele 11.00. Modificarea a fost operata ca urmare a solicitării de preschimbare a termenului transmisa de către ROMAERO S.A. nr. 295 din 12.01.2024″, se arată în anunțul companiei la Bursa de la București.
Este posibil ca solicitarea pentru intrarea în procedura de insolvență să fie analizată mai devreme decât se anticipase inițial, datorită convocării Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor pentru zilele de 22 și 23 ianuarie. Pe ordinea de zi a acestei întruniri se află o propunere de majorare a capitalului social al companiei cu suma de 34 de milioane de lei.
Acționarul majoritar al ROMAERO este Statul român, reprezentat prin Ministerul Economiei, care deține 56,71% din capitalul social al companiei. Alți acționari notabili includ SIF Muntenia, cu o cotă de 23,24%, și Fondul Proprietatea, cu o participație de 18,87%. Restul acțiunilor sunt deținute de persoane fizice și juridice.
ROMAERO reprezintă o entitate-cheie în industria aerospațială și de apărare din România, specializându-se în furnizarea de servicii de întreținere și reparații pentru aeronave de transport, atât civile, cât și militare. Compania se remarcă și prin producția industrială de aerostructuri și componente aferente acestora.
Profiturile ROMAERO au fost substanțiale în trecut, cu ultimul an de profit consemnat în 2011, când compania a înregistrat un venit net de doar 400.000 de lei. Însă, situația financiară a companiei a înregistrat o evoluție negativă în ultimii ani, cumulând o cifră de afaceri de 14 milioane de euro în 2022, în contrast cu o pierdere de peste 10 milioane de euro. Acest declin financiar semnificativ a condus la decizia de a căuta soluții în cadrul procedurii de insolvență pentru a rezolva problemele financiare ale ROMAERO.
Sursa: Realitatea Financiara