Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a verificat, zilele trecute, societățile care au angajați străini. Concluzia a fost că, în cele mai multe cazuri, le sunt respectate drepturile. La unele firme lipseau însă evidența timpului de lucru și dosarele personale pentru angajați, de aceea au fost lăsate măsuri de remediere.
Inspectorii de muncă și polițiști de la Biroul pentru imigrări au bătut în ultimele zile la poarta firmelor care au angajați străini. Au vrut să vadă dacă au contracte legale de muncă, dacă li se oferă salariul minim brut și li se respectă timpul de lucru și de odihnă. „Au fost verificați 9 angajatori, 2 controale fiind efectuate împreună cu lucrători ai Inspectoratului General pentru Imigrări, și au fost dispuse 3 măsuri de remediere a deficiențelor, respectiv pentru neevidențierea timpului de lucru și necompletarea dosarului de personal”, au anunțat reprezentanții ITM Olt.
În această toamnă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a desfășurat o campanie amplă de informare a patronilor olteni care au angajați străini, cu privire la drepturile acestora.
În criză acută de forță de muncă, tot mai multe companii din Olt apelează la serviciile angajaților străini. Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă, cei peste 200 de străini lucrează în metalurgia aluminiului (39 de persoane), confecţii textile (33 de persoane), construcţii (25 de persoane), agricultură (19 persoane), comerţ (14 persoane), asistenţă spitalicească (6 persoane). Societăți mari precum Scadt, Uniconfex sau Guraytex au angajați din spațiul extracomunitar, cărora le oferă și cazare.
Modificările aduse legislației prevăd, încă din noiembrie 2018, că angajații străini nu vor mai fi plătiți, obligatoriu, cu salariul mediu brut pe țară, stabilit atunci la 4.162 lei. Acum, angajatorii îi pot plăti pe lucrătorii din afara Uniunii Europene cu salariul minim brut, în prezent 2.080 lei.