În 2009, când mulți primari de la sat nu știau aproape nimic despre accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea mediului rural, un edil din Olt a spart gheața cu un proiect ambițios. A cerut 2,5 milioane milioane de euro pentru asfaltarea ulițelor, reabilitarea și dotarea căminului cultural și pentru construcția unui centru social.

Este vorba despre comuna Rotunda, al cărei primar a folosit la maximum banii europeni din Programul Național de Dezvoltare Rurală. După ce  a implementat cu succes primul proiect, edilul Vergil Sârbu a înțeles că fondurile europene reprezintă o șansă uriașă de dezvoltare. „Am început colaborarea cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale în urmă cu 10 ani, când am depus primul proiect, pe Măsura 322. Cu cei 2,5 milioane de euro am reușit să asfaltăm 14 kilometri de drum, să reabilităm și să dotăm căminul cultural și să construim de la zero un centru social. Au urmat și alte proiecte importante, cum ar fi cel de un milion de euro prin care am amenajat drumuri agricole, proiectele prin intermediul Grupului de Acțiune Locală”,a  spus primarul din Rotunda.

Ultimul proiect european depus de Primăria Rotunda vizează accesarea altor 2,5 milioane de euro, pentru amenajarea rețelelor de apă și canalizare. Contractul de finanțare a fost semnat, iar în prezent se derulează licitația pentru lucrări.

Primarul din Rotunda a fost premiat la simpozionul organizat aseară de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale la Craiova. Și edilul din Oboga, Tudor Matei, a primit un premiu din partea instituției care gestionează fondurile europene pentru mediul rural.

Articolul precedentRegulament pentru premierea elevilor olimpici şi profesorilor lor
Articolul următorAproape 8 mil. lei de la CJ Olt pentru primăriile care nu pot acoperi salariile şi utilităţile, până la sfârşitul anului