În cadrul conferinței de presă desfășurate ieri la sediul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), reprezentanții  instituției au făcut o serie de anunțuri importante referitoare la reduceri de taxe ce vor avea impact asupra furnizorilor, distribuitorilor și, în cele din urmă, clienților finali. 

Pentru prima dată, ANRE a decis să reducă contribuțiile încasate de la operatorii economici titulari de licență, marcând o schimbare semnificativă în politicile instituției. De exemplu, tariful de analiză a dosarului, care era în vigoare până acum, a fost desființat, iar alte taxe similare au fost ajustate pentru a crea un mediu mai favorabil și sustenabil în domeniul energetic.

Astfel, într-o schimbare notabilă de abordare, ANRE se îndreaptă către o politică de reducere a taxelor în loc să le sporească, într-un efort de a facilita mediul de afaceri și a aduce mai multe avantaje clienților finali în industria de energie.

„Este pentru prima dată când ANRE va reduce contribuțiile încasate de la operatorii economici titulari de licență (ANRE nu alege să crească, nici să le mențină, ci să le scadă în 2024)”, au anunțat reprezentanții instituției care reglementează piața de energie din România.

Sancțiuni usturătoare pentru furnizorii de energie

În cadrul conferinței de presă, ANRE a anunțat și rezultatele controalelor desfășurate în ultima perioadă. Astfel, instituția a sancționat 5 furnizori de energie, 2 cu avertisment scris și trei cu amendă din cifra de afaceri. Un furnizor de energie a fost amendat cu 14,4 milioane de lei, al doilea cu 1,4 milioane de lei și al treilea cu 2,3 milioane de lei. Aceste amenzi reprezintă procentul de 1% din cifra de afaceri anuală.

Amenzile au fost aprobate de Comitetul de Reglementare – furnizorii au solicitat și au primit ilegal cantități de curent de la producători mai mari decât consumul clienților finali din portofoliu (cât prevede mecanismul de achiziție centralizată instituit de începutul anului).

Amenzile ar putea fi şi mai mari, în cazul unor abateri repetate, a avertizat supraveghetorul pieței de energie.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că amenzile aplicate joi de ANRE sunt „Un semnal pentru întreaga piaţă să respecte regulile (…), cei care greşesc plătesc un preţ foarte scump”.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentBLOCAJ la Finanțe, ANAF, Trezorerii și Vămi, după Crăciun – De ce fac GREVĂ mii de angajați pe 27 decembrie
Articolul următorAccident feroviar, în Teleorman. Locomotiva unui tren de călători a deraiat