Statul român a eșuat în a-i ține departe pe nevaccinați departe de malluri și restaurante. De când a fost aprobat certificatul verde, românii au găsit tot felul de soluții pentru a păcăli sistemul. În lipsa unei metode sigure de a verifica identitatea celui care prezintă un certificat, acest lucru nu este greu de făcut. Vă invit să urmărim un experiment în exclusivitate, prin care jurnalistul Realitatea PLUS, Alexandra Alexandrescu, ne arată care sunt breșele care le permit românilor să fenteze restricțiile impuse pentru stoparea pandemiei. Un reportaj realizat cu CAMERA ASCUNSĂ.

Când se simt contrânși, oamenii devin exrem de inventivi. Echipa Realitatea PLUS și-a propus să facă un experiment pentru a arăta cât de ușor pot fi evitate noile restricții. Premisa experimentului este cât se poate de simplă:

Intrăm în magazin și ni se scanează certificatul care nu ne aparține, dar ni se dă voie să intrăm fără probleme. Doamna care ne-a verificat la sosire își varsă amarul și ne spune, neștiind că este înregistrată, ce nereguli a sesizat la sistemul implementat de autorități.

Ne-am încercat norocul și la o cafenea din București. După câteva minute de așteptare, cineva vine să ne servească. Doamna care ne servește pare să fi uitat de certificat. Îi amintim noi, când mergem în interior să plătim. Spre surprinderea noastră, nici la intrare nu ne cere nimeni documentul.

După această experiență, ne propunem să intrăm și într-o instituție publică. Și am mers la sediul central ANAF. Ne infiltrăm fără probleme, paznicul de la ușă observă cu dezinteres prezența reporterului nostru dar nu întreabă absolut nimic, ba chiar îl ocolește pentru a ieși să fumeze o țigară.

Ultima misiune, un succes. În urma acestui experiment, este evident că, pentru cei mai inventivi, noile restricții pot fi ignorate cu un minim efort. 

Articolul precedentTrei drumuri judeţene şi două poduri din Olt, reabilitate prin Programul „Anghel Saligny”
Articolul următorReţeaua de iluminat public din oraşul Piatra-Olt, modernizată