Toți porcii din comuna Cilieni vor fi uciși, începând de mâine. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul Comitetului pentru Combaterea Bolilor desfășurat la Prefectura Olt.

După confirmarea unui nou focar de pestă porcină africană, autoritățile din Olt au decis că trebuie uciși preventiv toți porcii din comună. Toate cele 4 focare sunt în aceeași zonă și se pare că aceasta este singura soluție pentru a preveni răspândirea virusul.

Săptămâna trecută, autoritățile au ucis preventiv 3 porci din 3 gospodării.

Ancheta epidemiologică în cazul celor 3 focare de pestă porcină africană confirmate săptămâna trecută la Cilieni s-a finalizat. Concluzia confirmă ceea ce au anunțat inițial reprezentanții Direcției Veterinare: virusul a fost adus de lucrătorii pe care cele 2 dintre familii îi foloseau la îngrijirea solariilor. Celălalt focar este într-o gospodărie învecinată, și aici virusul fiind purtat tot de oameni. „S-a încheiat ancheta epidemiologică, iar concluzia este că factorul uman este sursa contaminării”, a explicat Venera Popa, purtătoarea de cuvânt a DSVSA Olt.

Autoritățile au anunțat că se poate trece oricând la sacrificarea tuturor porcilor din comună. Până atunci însă, au fost instalate filtre dezinfectante la intrările în localitate și s-a interzis circulația animalelor.

Articolul precedentCod galben de ploi şi vijelii, în judeţul Olt. A fost emisă avertizare nowcasting
Articolul următorImpact. Un microbuz s-a răsturnat după ce s-a ciocnit de un autoturism