Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare va oferi anul acesta 1.000 de kituri solare cu sisteme de picurare, pentru fermierii care vor să înființeze culturi de legume de-a lungul canalelor de irigații. Anunțul a fost făcut de directorul ANIF, Florin Barbu, care a explicat că asemenea sisteme au fost instalate deja în Dolj.
Ministerul Agriculturii își propun să extindă suprafețele cultivate cu legume și le oferă micilor fermieri sisteme de irigații care folosesc energia solară, pentru culturile înființate în câmp. Directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Florin Barbu, a explicat că primul kit de acest fel a fost instalat deja în județul Dolj, conceptul urmând să fie extins în toată țara. „Toți fermierii care sunt de-a lungul canalelor, acolo unde nu sunt culturi mari și pot să irige de la 1.000 de metri pătrați și până la 1 hectar vor beneficia de aceste echipamente. Este un program stabilit prin ordonanță de guvern și va fi implementat de ANIF. Se va folosi energia verde, de aceea pot fi puse în câmp, în orice loc unde nu există steme de alimentare cu energie electrică”, a explicat Florin Barbu, directorul general al ANIF
Primele 1.000 de kituri solare pentru irigații ar urma să ajungă la fermieri chiar de anul acesta. Costurile sistemului, dar și cele de instalare urmează să fie suportate de ANIF. Legumicultorii trebuie doar să își înființeze culturile. „Valoarea unui sistem este de aproximativ 7.000 de euro, iar pentru anul acesta deschidem 1.000 astfel de kituri, deci 1.000 de beneficiari. Cererile se vor putea depune la direcțiile agricole și vor fi dirijate către noi”, a explicat directorul ANIF.
Oficialii Ministerului Agriculturii speră să convingă cât mai mulți tineri care muncesc peste hotare să se întoarcă acasă și să practice legumicultura, încurajați de acest program.