Startul lucrărilor la gazoductul BRUA înseamnă, pentru cele opt localități din Olt pe care le traversează, o șansă uriașă de dezvoltare. Gazele sunt o facilitate importantă pentru eventualii investitori, dar și o atracție pentru familiile tinere care ar beneficia de condiții mai bune de trai și în mediul rural.
Vestea că a început lucrările de amenajare a magistralei de gaze BRUA a fost primită cu bucurie de autoritățile județene și locale, care privesc această investiție derulată de Ministerul Economiei drept o oportunitate de dezvoltare a comunităților de la sate. Magistrala BRUA, care va traversa Bulgaria, România, Ungaria și Austria trece prin Corbu, Oporelu, Priseaca, Teslui, Strejești, Grădinari, Potcoava și Scornicești. Consiliul Județean face demersuri pentru ca aceste localități să fie racordate la gaze. „Urmează ca o conductă magistrală să treacă prin Olt. Vom avea discuții cu Ministerul Economiei și firma concesionară, astfel încât să reușim împreună, sub coordonarea Consiliului Județean, să nu încerce fiecare localitate cum vrea și să nu reușească, să conectăm aceste localități la gaze. Au loc niște discuții la nivel de strategie națională, ca pe acolo pe unde trece magistrala, să reușim să racordăm și localitățile la gaze. Bineînțeles că suntem foarte atenți, iar când va fi momentul vom avea și discuții aplicate despre acest lucru”, a explicat Marius Oprescu, președintele CJ Olt.
Primarii din localitățile traversate de magistrală sunt primii interesați de această investiție. Din bugetul local nu și-ar permite niciodată să plătească aducerea unei conducte în localitatea lor. „Noi, primarii localităților prin care trece conducta am discutat să introducem gaze, dar sperăm să găsim înțelegere peste tot. Este o investiție care ne-ar fi utilă. Atâta timp cât în localitate există apă, canal și gaze, sperăm și noi că se va mai repopula, se vor întoarce la țară mai mulți cetățeni”, a explicat Ion Burciu, primarul din Oporelu.
Magistrala de gaze va fi construită de Transgaz, operatorul sistemului național de transport. Secțiunea de pe teritoriul României a BRUA are o lungime de 528 de kilometri. Pornește de la sud, din județul Giurgiu, spre vest, traversând județele Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. Investiția are o valoare totală de 560 de milioane de euro și va beneficia de o finanțare de 40% din partea Comisiei Europene. În prezent se lucrează la amenajarea țevilor de gaze la Recaș, în județul Timiș. Prima etapă a proiectului ar trebui să se finalizeze până în decembrie 2019.