Județul Olt este amenințat din nou de pesta porcină africană. La Giuvărăști, veterinarii verifică toate gospodăriile în acre se cresc porci, după ce virusul ucigaș a fost confirmat în comuna învecinată din Teleorman, la Islaz. O altă suspiciune de pestă s-a înregistrat zilele acestea într-o localitatea din Dolj, aflată în apropierea județului nostru.

Crescătorii de porci din Giuvărăști stau cu frica în sân, după ce virusul pestei porcine africane a fost confirmat în comuna Islaz, din Teleorman, aflată în imediata apropiere. Veterinarii au fost și ei alertați de autoritățile din județul vecin și au decis să verifice toți porcii din comuna aflată în zona de supraveghere. „S-a întrunit centrul local de combatere a bolilor la Instituția Prefectului, unde a fost supus aprobării planul de măsuri pentru supravegherea localității Giuvărăști, urmând ca de astăzi să fie realizată catagrafierea tuturor exploatațiilor”, a  declarat

În Giuvărăști sunt 196 de exploatații de porci, un efectiv de 433 de animale.  Însă aceasta nu este singura comună cu risc de pestă porcină. Focare de boală au fost confirmate în toate județele învecinate, de aceea medicii veterinari le-au transmis crescătorilor de porci sfaturi pentru a-și proteja gospodăriile. „Sunt confirmate focare de pestă porcină africană în Teleorman, Argeș, Vâlcea și recent în Dolj este o suspiciune, urmează să fie confirmat focarul în comuna Teasc din Dolj. Rugăm populația să crească porci numai în adăposturi închise și atragem din nou atenția asupra faptului că mistreții sunt principalul vector natural de răspândire a bolii”, a mai explicat Venera Popa.

Este important ca atunci când cumpără porci, crescătorii să accepte numai animale care provin din localități fără restricții de pestă porcină și care să fie crotaliate. De asemenea, medicul veterinar din localitate trebuie anunțat, iar porcii achiziționați trebuie înregistrați și examinați.

Articolul precedentAtenţionare de ploi în judeţul Olt. Ce localităţi sunt afectate
Articolul următorZeci de mii de pachete de ţigări de contrabandă, ridicate din Slatina şi Milcov