Noua variantă de coronavirus, cu caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7 şi cu mutaţia E484K a fost identificată şi în România. Secvenţierile au fost efectuate la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară. Secretarul de stat Andrei Baciu spune că astfel de mutații vor mai apărea, important este să respectăm măsurile de protecție.

Noua variantă de coronavirus, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cât şi mutaţia E484K, care potrivit unor studii poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată şi în România. Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie.

„La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02). Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor. În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie”, se precizează în comunicatul USV.

CITEȘTE ȘI: Valeriu Gheorghiță despre noua tulpină care reduce eficiența vaccinurilor: „Nu trebuie să ne sperie sau să intrăm în panică”

În cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost realizate, pe parcursul ultimelor două săptămâni, secvenţieri pentru un număr de 91 probe, provenite de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza judeţelor Suceava, Cluj, Iaşi, Timiş şi Botoşani.

Andrei Baciu: „Vaccinul e singura soluție pe care o avem la îndemână”

„Mutații vor mai apărea cel mai probabil, însă câteva lucruri vor rămâne adevărate și eficiente: măsurile pe care le avem. Cu siguranță acestea ne oferă o protecție.

De asemenea, vaccinul e singura soluție pe care o avem la îndemână. O parte mare din populație o să aibă imunitate”, a spus Andrei Baciu, luni seara, la un post TV.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentRomânia în Realitate, invitat OVIDIU TELEGESCU
Articolul următorA avut Ceaușescu un miliard de dolari în conturi? Banii strânși de dictator pentru zilele negre