O floare unică în lume poate fi văzută zilele acestea pe stânci și doar din barcă, pe o porţiune de câteva sute de metri pe malul Dunării.

Este vorba de laleaua de Cazane, simbol al Clisurii, laleaua de Cazane care atrage, în fiecare primăvară, sute de turişti dornici să-i admire frumusețea în sălbăticia stâncoasă a cazanelor Dunării.

La vecinii sârbi, ea nu există, iar pe malul românesc al Dunării, crește în zona Peşterii Veterani, datorită poziţiei faţă de soare, iar angajații Romsilva – Parcul Natural Porțile de Fier observă în jur de 6000 de exemplare în fiecare an.

Florile lalelei bănăţene sunt exclusiv de culoare galbenă și fără miros. Planta înflorește la începutul lunii aprilie și poate fi observată înflorită până la începutul lunii mai, dar numai de la bordul ambarcațiunilor de pe Dunăre. Laleaua de Cazane este o specie strict protejată- Romsilva 

Parcul Natural Porțile de Fier, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul României, în județele Caraș Severin și Mehedinți, și este unul dintre cele mai spectaculoase parcuri din punct de vedere al biodiversității, al diversității geologice, dar și al vestigiilor istorice. 

foto: Cosmin Cojocinescu

 

Articolul precedentModificări în Programul oficiilor poștale în perioada Sărbătorilor Pascale
Articolul următorViitor| Toate echipamente electronice vor folosi un singur tip de încărcător