Sunt tot mai puțini copii în grădinițele de la țară, așa cum și numărul elevilor scade în fiecare an. Din statisticele Inspectoratului Județean Olt rezultă că, din 2010 și până acum, numărul preșcolarilor din mediul rural a scăzut cu peste 2.800. Există însă și o comună din Olt în care grădinița este încă plină. Anul acesta sunt 60 de preșcolari la cele trei grupe.

Într-o localitate în plină dezvoltare, aflată aproape de Slatina, la Coteana, grădinița le oferă copiilor aceleași condiții ca și una de la oraș. Săli de clasă spațioase și luminoase, decorate frumos, mobilier nou, sală de mese și grupuri sanitare moderne, încălzire centralizată și, ceea ce este cel mai important, educatoare calificate, titulare. Copiii vin cu drag, atrași de atmosfera primitoare și de răbdarea doamnelor, iar părinții și bunicii sunt mulțumiți că celor mici nu le lipsește nimic aici.

În aceste condiții că nu e de mirare că și numărul copiilor este foarte mare. La început de an școlar erau înscriși 60, însă nu este exclus să vină și mai mulți până în vară. Edilul comunei, Vasile Cotea, a spus că mulți dintre preșcolari sunt aduși de părinți la Coteana pentru a fi îngrijiți de bunici, cel puțin până merg la școală.

Oamenii au înțeles că și aici micuții beneficiază de aceleași condiții de educație ca și în oraș, dar se bucură, în plus, de răbdarea și atenția bunicilor. Coteana este însă una din puținele localități rurale din Olt care a reușit să atragă atâția copii la grădiniță. Potrivit unei statistici a Inspectoratului Școlar Județean, numărul preșcolarilor de la stat a scăzut semnificativ în ultimii ani. Astfel, dacă în anul școlar 2010-2011 erau 7932, acum mai sunt doar 5075 de copii care frecventează o grădiniță în mediul rural.

 

Articolul precedentPoliţiştii au deschis un dosar penal în cazul fetiţei din Caracal ce ar fi fost agresată de educatoare
Articolul următorClase de învăţământ profesional, la Caracal