337 de adeverințe de integritate comportamentală au fost eliberate, de la începutul lunii iulie şi până în prezent, potrivit informaţiilor remise de IPJ Olt.

Astfel de adeverinţe sunt eliberate de Serviciul Cazier din cadrul IPJ, de când a intrat în vigoare Legea privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale.

Odată cu modificarea contextului legislativ, toţi cei care lucrează în Învăţământ, Sănătate şi Protecţie socială trebuie să prezinte un certificat de integritate care să arate că nu sunt în Registrul infractorilor sexuali.

Persoana fizică poate obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care poate obține certificatul de cazier judiciar, respectiv de la orice unitate de poliție în care funcționează ghișeu pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar.

Certificatul de integritate comportamentală nu se substituie certificatului de cazier judiciar. Adeverința, cât și celelalte documente prevăzute în Legea nr.118/2019 (certificatul de integritate comportamentală, copia de pe Registru, extrasul din Registru) au valabilitate de 6 luni, similar certificatului de cazier judiciar.

Entitățile prevăzute în lege solicită certificatul de integritate în condițiile stipulate în legislația proprie/procedurile interne de lucru. Așadar, legea nu instituie obligativitatea solicitării certificatului de integritate comportamentală, copiei de pe Registru, a extrasului din Registru, respectiv a adeverințelor, din 6 în 6 luni.

Articolul precedentDIICOT Olt a rămas fără conducere
Articolul următorMarian Oprișan amenință un jurnalist Realitatea Plus (audio)