????????????????????????????????????

Liberalii olteni contestă organizarea referendumului pentru atribuirea denumirii de Olt-Romanaţi judeţului Olt în acelaşi timp cu referendumul pentru modificarea Constituţiei, pe 6 şi 7 octombrie.

Preşedintele PNL Olt, Liviu Voiculescu, a declarat că motivul nemulţumirii liberalilor este faptul că organizarea referendumului nu a fost adusă la cunoaştinţa populaţiei, cu cel puţin 20 de zile înainte.

„6 si 7 octombrie 2018 au fost stabilite ca zile de desfasurare a referendumului pentru redefinirea familiei. La nivelul judetului Olt, prevederea Legii 3/2000 care precizeaza ca “obiectul si data desfasurarii unui referendum local se aduce la cunostinta populatiei cu cel putin 20 de zile inainte” a fost flagrant incalcata prin hotararea Consiliului Judetean 145/19.09.2018, data la care a fost aprobata desfasurarea referendumul local pentru zilele sus mentionate si care reduce termenul de 20 de zile la 16. Drept urmare, asa cum am adus public la cunostinta in conferinta de presa, filiala Olt a PNL a decis sa conteste decizia aprobata in Consiliul Judetean de majoritatea PSD“, a transmis Voiculescu.

El a adăugat că a notificat Consiliul Judeţean Olt, organizatorul referendumului, pentru intrarea în legalitate.

„Conform pasilor legali prevazuti pentru astfel de situatii, astazi a fost inaintat initiatorului hotararii, respectiv Consiliul Judetean Olt, o adresa oficiala prin care PNL Olt solicita anularea actului administrativ aprobat in sedinta fara respectarea prevederilor legale prevazute prin Legea Referendumului, urmand ca, dupa si in functie de raspunsul oficial acordat, sa parcurgem urmatorii pasi pentru punerea in legalitate“, a mai spus Liviu Voiculescu.

Oltenii vor fi chemaţi să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?”. Pentru ca această schimbare de denumire să se producă, la vot trebuie să se prezinte 30% dintre oltenii aflaţi în listele electorale permanente, iar 50% plus unu dintre aceştia să voteze „da”.

Un grup de iniţiativă, format din reprezentanţii unor asociaţii, ai autorităţilor judeţene şi locale, dar şi parlamentari din toate partidele, s-a reunit, anul trecut, la Caracal pentru a propune adăugarea la numele judeţului Olt a denumirii de Romanaţi, ca reparaţie istorică pentru vechiul judeţ din perioada interbelică ce avea reşedinţa la Caracal.

Din grupul de iniţiativă fac parte reprezentanţii unor asociaţii din Caracal, dar şi prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, primarul din Caracal, Liviu Radu, viceprimarul Octavian Stănescu, alături de senatorii Paul Stănescu, Renică Diaconescu (ambii PSD), Siminica Mirea (fostă PNL) şi deputaţii social-democraţi Florin Iordache, Marius Iancu, Alexandru Stănescu şi Dan Ciocan. De asemenea, iniţiativei de adăugare a numelui de Romanaţi la cel al judeţului Olt a aderat şi episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Sebastian.

Articolul precedent12 proiecte pentru infrastructura secundară de irigații, depuse în Olt
Articolul următorTaxele de salubritate din proiectul de management al deșeurilor, stabilite de consiliile locale