În Slatina, primele străzi au fost pietruite între anii 1911-1914. Tot atunci au fost înființate și rețeaua de alimentare cu apă, cea de canalizare și rețeaua electrică a orașului. Toate aceste investiții au fost realizate cu ajutorul unui împrumut, artizanul proiectelor de modernizare fiind unul dintre cei mai buni edili ai orașului, Ion Bellu.

Avocatul Ion Bellu – unul dintre cei mai buni primari ai Slatine, născut la Oporelu în 1880, licențiat al Facultății de Drept din București în 1904, va avea o carieră de succes în magistratură și politică, spune istoricul slătinean Aurelia Grosu.
„În primul mandat de primar (1911-1914), Ion Bellu inițiază ample măsuri de modernizare a orașului: alimentarea cu apă potabilă, electricitate, canalizare, pavarea cu pietriș ciuruit a străzilor: Basarabi, Cazărmii, Caloianca, Cimitirului, Țigăniei, Oborului, Abatorului, Vintilă Vodă, Maica Domnului etc. Toate lucrările pentru care s-a contactat un împrumut de 800 000 lei au fost realizate, stând mărturie astăzi Castelul de apă de pe Grădiște și fosta Uzină Electrică (Fabrica de oțet)”, explică Aurelia Grosu.

Ion Bellu s-a folosit de toată autoritatea pentru a transforma gimnaziul Radu Greceanu în liceu, din sept. 1914, având sprijinul ministrului Instrucțiunii Publice, C.C. Dissescu, născut în Slatina.
Mandatul său a stimulat și alte propuneri benefice urbei: întocmirea proiectului pentru alinierea și sistematizarea orașului atribuit ing. Colleano, amenajarea unui parc pe Dealul Grădiște, propunere reluată după război și finalizată în 1924, acceptarea donației prof. Marin S. Andreian și înființarea primei biblioteci orășenești.
Deputat în Parlamentul României, revine primar al Slatinei în 1929, iar în 1940 este prefect al județului Olt. Căsătorit cu Eliza, fiica avocatului C. Popoviceanu, primar al Slatinei în 1905, Ion Bellu a avut trei băieți: Grigore Bellu, avocat, condamnat în 1950 pentru „uneltire”, Constantin Bellu, medic, Nicolae Bellu, ing., condamnat în 1950 pentru „intenția trecerii frontierei”.
Ion Bellu se stinge din viață în anul 1964.

Articolul precedentViceprimarul din Caracal, exclus din PSD
Articolul următorAteliere de vară în două grădinițe din Olt. Copiii primesc gratuit cărți de calitate