Rusia amenință din nou că este pregătită pentru un război cu NATO și avertizează că relațiile cu Alianța Nord-Atlantică nu pot fi restabilite. 

Avertismentul Moscovei despre un război cu NATO vine de la nivelul diplomației ruse. Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că nu exclude un conflict armat între Rusia şi NATO. Acesta exclude o restabilire, o normalizare a relațiilor Rusia-NATO într-un viitor apropiat.

„Depinde de Alianţa Nord-Atlantică. NATO are de ales. Aşa cum am demonstrat deja, suntem gata să ne protejăm interesele naţionale prin toate mijloacele. (…) Este imposibil să se încalce la nesfârşit interesele Rusiei. Oamenii care continuă să ne testeze forţa au crezut că nu există nicio limită pentru jocul lor, dar s-ar putea să se regăsească printre perdanţii totali în această arenă. (…)

Nu cred că relaţiile dintre Rusia şi NATO se vor restabili în viitorul apropiat. Este imposibil atât din motive de principiu, cât şi de natură practică. Dacă cineva din Occident crede că avem nevoie de aceste relaţii şi că va veni într-o zi şi va cere restabilirea lor, atunci aceasta este cea mai mare greşeală”, a declarat Serghei Ryabkov, adjunctul ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat ziarului Kremlinului – Izvestia.

Rusia-NATO, blocate – „Politica ușilor deschise s-au osificat”

„Cred că politica ușilor deschise a devenit atât de osificată și întărită în imuabilitate, încât nu există niciun motiv să ne așteptăm la vreo schimbare, corecție sau pur și simplu regândirea urmărilor  asupra intereselor de securitate ale NATO și țărilor ce fac parte din alianță sau pe cale de a se alătura acesteia. Cred că vom auzi din nou de la Bruxelles un șir de incantații, declarații destul de previzibile care nu conțin nici cel mai mic element de noutate”, a mai comentat ironic Ryabkov, în aceeași publicație rusă de stat Izvestia.

Diplomatul rus a mai spus că Rusia este pregătită să negocieze „doar pe o bază egală şi de respect reciproc”.

„Nici măcar nu-mi pot imagina situaţia şi contextul în care acest lucru este posibil, pe fondul a ceea ce se întâmplă”, a mai afirmat Riabkov.

Articolul precedentKlaus Iohannis l-a învestit pe noul șef al Statului Major al Apărării – Vlad Gheorghiță – Mesajul transmis de președinte
Articolul următorUn fost pesedist pus prefect de Olt copiază ideile electorale ale lui Darius Vâlcov