Cele mai multe primării din județ au stabilit valoarea taxei de salubritate ce va fi aplicată o dată cu implementarea proiectului de management al deșeurilor. În mediul rural cetățenii vor plăti mai puțin, iar autoritățile vor avea posibilitatea să aprobe scutirea de la plata acestei taxe pentru familiile nevoiașe.

104 din cele 112 primării din județ au aprobat, prin hotărâri ale consiliilor locale, taxele de salubritate. Acestea vor fi achitate de populație imediat ce firma care a câștigat licitația de colectare, Rosal Grup, va începe să strângă gunoiul din tot județul. Valoarea taxei este diferită în mediul rural, față de cea din orașe. „Această taxă specială în mediul rural este de 3,69 lei, iar în mediul urban este de 11,75 lei de persoană lunar. Acești 11,75 se compun din colectare, aproximativ 8 lei, depozitare și mai este o taxă economică, introdusă de fondul de mediu”, a explicat Virgil Delureanu, vicepreședintele CJ Olt.

La sate, taxa va fi achitată la primării, în baza unui contract semnat între autoritățile locale și cetățeni. Tot primăriile vor decide și dacă sunt în localitate familii ce vor fi scutite de această cheltuială.

„Primăriile au obligația ca după ce proiectul nostru devine funcțional să încheie cu gospodăriile din localitățile respective o declarație de impunere prin care vor stabili, în funcție de numărul persoanelor care sunt în gospodărie, prețul pe fiecare persoană și se procedează la încasarea acestor sume. Iar acolo unde se constată că sunt anumite categorii care nu pot să plătească, atunci consiliul local prin hotărâre va lua decizia să le scutească”, a mai precizat Virgil Delureanu.

Rosal trebuie să aducă 90.000 de pubele pe care să le distribuie către gospodăriile populației, conform contractului. Gunoiul va fi colectat atât din poartă în poartă cât și de la containerele amplasate în punctele fixe din fiecare localitate.

Articolul precedentStrăzile din Slatina vor fi „plombate“ de primărie
Articolul următorCaracal: Continuă lucrările de extindere a reţelei de gaze