60 de percheziții sunt efectuate marți în mai multe județe din țară, între care Olt, Dolj și Vâlcea, la locuințele unor persoane bănuite că au adus din străinătate și ar fi vândut aproximativ 3.000 de mașini second-hand fără plata taxelor. 

Potrivit IGPR, pechezițiile au loc la persoane bănuite de spălare a banilor, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Perchezițiile au loc în municipiul București şi în județele Argeș, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Ilfov, Ialomița, Olt, Vâlcea și Vrancea.

Din cercetări a reieșit că, în perioada iulie 2019 – martie 2020, persoanele bănuite ar fi comercializat, pe piaţa internă, aproximativ 3.000 de autoturisme second-hand, achiziţionate din spaţiul intracomunitar, prin intermediul unor fime, fără ca operaţiunile respective să fie înregistrate în evidenţele contabile şi fiscale ale acestora.

Mașinile ar fi fost aduse în ţară și vândute, prin intermediul unor site-uri specializate, către diverse persoane interesate, fără plata obligațiilor către bugetul de stat, iar sumele obţinute, în mod ilicit, ar fi fost integrate într-un circuit financiar aparent legal.

„În perioada 2019 – 2020, ar fi fost întocmite mai multe contracte de creditare sau cesiune, fictive, prezentate unor instituții și operatori economici, în scopul ascunderii originii evazioniste a fondurilor și pentru inducerea în eroare a organelor de urmărire penală și fiscale”, spun polițiștii.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 6 milioane de euro.

Vor fi puse în aplicare 66 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

Articolul precedentPrima variantă de împărțire a prefecților
Articolul următorCosmin Floreanu va fi noul subrefect de Olt