Testele de salivă, despre care s-a vorbit încă de la începutul acestui an, vor fi folosite prima dată, odată cu revenirea copiilor la școală după mini vacanța de 1 Decembrie. Recent, autoritățile au prezentat modul de utilizare al acestor teste prin mai multe clipuri video în care apar miniștrii Sănătății și Educației, Alexandru Rafila și, respectiv, Sorin Cîmpeanu. Chiar și așa, controversele nu s-au stins. Marea problemă ține de procedura efecturăii testului în sine. Mai exact, dacă se întâmplă ca testul să fie pozitiv, trebuie avută mare grijă la depozitare corespunzătoare a deșeului, indiferent dacă testul este făcut la școală, de personalul medical specializat (acolo unde există) sau de către cadrele didactice, sau acasă, de părinți. În plus, în caz de rezultat pozitiv, trebuie repetată testarea cu un test PCR pentru că se știe că aceste teste non-invazive pe bază de salivă au o rată de precizie scăzută.

Potrivit regulilor stabilite de autorități, testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se va realiza în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs.

Testarea se va efectua în sala de clasă sau în alte spații, sub atenta îndrumare a cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ, dar și la domiciliu, sub îndrumarea părinților. În acest sens, părinții au primit un formular prin care trbuie să își dea acordul în legătură cu testarea copiilor cu aceste teste non-invazive.

De asemenea, persoanele responsabile din cadrul unităților de învățământ au fost instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.

Testele pozitive descoperite în unitățile de învățământ vor fi aruncate în coșuri prevăzute cu capac, pedală și sac de gunoi. Ulterior, acestea vor fi eliminate pe un circuit separat.

În prima tranșă, România a comandat 6,5 milioane de teste. Următoarele transporturi vor ajunge în țară în prima parte a lunii decembrie. 

Potrivit ministrului Educației, testele au venit ambalate în cutii cu câte 25 sau 50 de teste, în același fel în care sunt ambalate în toate țările europene. Cîmpenau a făcut această precizare ca răspuns la acuzațiile potrivit cărora testele de salivă pentru școli ar fi ambalate neconform. 

„S-au primit 6,5 milioane de teste. Inspectoratele Județene au primit ceea ce s-a achiziționat, adică două tipuri de teste până acum. Unele ambalate la cutii de câte 25, altele ambalate la cutii de câte 50. Fiecare cutie conține câte un pliant de instrucțiuni, cât și un certificat de conformitate.

Afirmația cum că nu sunt conforme este falsă. Astfel de afirmații trebuie taxate, inclusiv penal, pentru că achiziția făcută la nivel guvernamental s-a făcut cu deținerea certificatului de conformitate. Vă mai spun ca am discutat la IGSU, iar doctorul Raed Arafat ne-a confirmat că așa se livrează testele în toată lumea, atunci când este vorba de cantități mari, și în Germania, și în alte state europene”, a afirmat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Cutiile cu teste conțin caseta de testare, soluția-tampon, punga/tubul pentru colectarea probei, pipeta pentru recoltare din pungă a probei, pungă pentru deșeuri medicale.

 Reamintim că primele teste pe bază de salivă au ajuns în teritoriu la finbalul săptămânii trecute. „Inspectoratele şcolare judeţene vor asigura distribuţia acestor teste către fiecare unitate de învăţământ, pentru testarea tuturor preşcolarilor, elevilor şi personalului din şcoli şi grădiniţe.

 

Apreciez efortul tuturor autorităţilor implicate în materializarea demersului de prevenire a îmbolnăvirilor cu noul virus prin metoda testării, astfel încât elevii şi personalul din şcoli şi grădiniţe să beneficieze de o siguranţă sanitară sporită, atât de necesară derulării normale a actului educaţional”, spunea Cîmpeanu. 

Articolul precedentEXCLUSIV Momente emoționante la mânăstirea Ghighiu de 1 Decembrie – MĂRTURII de credință și speranță
Articolul următorCaracal: S-a aprins iluminatul de Sărbători