Tribunalul Olt va întreba Curtea Europeană de Justiție dacă prevederile din raportul MCV pentru România sunt obligatorii. Demersul vine în contextul în care o asociație a judecătorilor a intentat, la Tribunalul Olt, proces Inspecției Judiciare. Nemulțumirile sunt legate de furnizarea de informații despre numirea conducerii interimare a acestei structuri.

Judecătorii olteni au admis cererea Asociației Forumului Judecătorilor din Romania în care se solicită, printre altele, trimiterea a patru întrebări Curții de Justiție a Uniunii Europene. Ele fac referire la recomandările făcute de Uniunea Europeană în raportul MCV pentru România. Acestea sunt:

  1. Mecanismul de cooperare si de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, trebuie considerat un act adoptat de o institutie a Uniunii Europene, in sensul articolului 267 TFUE, care poate fi supus interpretarii Curtii de Justitie a Uniunii Europene?

    2. Continutul, caracterul si intinderea temporala a Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, se circumscriu Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria si a Romaniei la Uniunea Europeana, semnat de Romania la Luxemburg la 25 aprilie 2005? Cerintele formulate in rapoartele intocmite in cadrul acestui Mecanism au caracter obligatoriu pentru statul roman?

    Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretat in sensul obligatiei statelor membre de a stabili masurile necesare pentru o protectie juridica efectiva in domeniile reglementate de dreptul Uniunii, respectiv garantii ale unei proceduri disciplinare independente pentru judecatorii din Romania, inlaturand orice risc legat de influenta politica asupra desfasurarii procedurilor disciplinare, cum ar fi numirea direct de Guvern a conducerii Inspectiei Judiciare, chiar si cu titlu provizoriu?

    4. Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretat in sensul obligatiei statelor membre de a respecta criteriile statului de drept, solicitate si in rapoartele din cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, in cazul unor proceduri de numire directa de catre Guvern a conducerii Inspectiei Judiciare, chiar si cu titlu provizoriu?

 

În urma deciziei de astăzi, Tribunalul Olt va transmite Curții Europene de Justiție o sesizare legată de aspectele semnalate de Forumul Judecătorilor. Sentința poate fi atacată cu recurs.

 

Articolul precedentSpitalul Slatina, campanie de descurajare a „șpăgilor” pentru medici. Ce scrie pe afișele lipite pe holuri
Articolul următorCod galben de ceaţă, valabil şi pentru judeţul Olt, până la ora 11.00