A surgeon and assistant work on a small animal at a vet clinic

Unitatea de tromboliză, care îi va salva pe pacienții cu accidente vasculare cerebrale va deveni funcțională luna aceasta, la Slatina. Șeful Secției Neurologie, Renică Diaconescu, a spus că mai e nevoie doar de achiziționarea medicamentului și de stabilirea ultimelor detalii între medicii care vor colabora pentru aceste intervenții.

Începând din a  doua parte a lunii, neurologii de la Spitalul Slatina vor folosi unitatea de tromboliză, cu ajutorul căreia vor putea vindeca rapid majoritatea pacienților care au suferit accidente vasculare. Medicul Renică Diaconescu, inițiatorul acestui program, a spus că se impune grăbirea procedurilor de achiziție a medicamentului folosit. „Programul este aproape gata. S-a achiziționat aparatura necesară, dar se întârzie puțin cu licitația pentru medicamente. Acel Medicament care se cheamă Actilyse și care va fi folosit în tromboliză. Din păcate și ieri seară și cu o seară înainte am avut 2 cazuri pe care nu le-am putut rezolva și pacienții au rămas paralizați. Cred că ar trebui să ne grăbim și să demarăm programul pentru că pierdem oameni”, a spus Renică Diaconescu, șef Secția Neurologie Spitalul Slatina

La Spitalul Slatina, există infrastructura necesară administrării substanței salvatoare. E nevoie doar de stabilirea modului în care se va colabora cu celelalte structuri implicate în realizarea acestui tip de intervenție. „Noi neurologii am fost la cursuri de pregătire la care s-au făcut și simulări, cred că cei de la UPU vor putea face față. Va trebui să avem o discuție cu cei de la stația de Salvare pentru a lua datele corecte și a ne anunța la timp, dar și cu cei de la Radiologie. Este un punctaj care se cheamă «scorul Aspects»- dacă nu este dat corect, va fi o tromboliză greșită”, a explicat Renică Diaconescu.

Administrarea unei doze de substanță salvatoare ar costa aproximativ 5.000 de lei, sumă asigurată de Ministerul Sănătății. Costurile sunt mult mai mici decât în cazul tratamentului și spitalizării clasice care se impun pentru pacienții cu accident vascular. Important este ca pacientul să ajungă la spital în cel mult patru ore și jumătate de la declanșarea accidentului vascular, pentru ca substanța respectivă să acționeze asupra cheagurilor de sânge.

Articolul precedentAproape 2.800 de liceeni olteni susțin astăzi BAC-ul la Limba Română. Ce subiecte au de rezolvat
Articolul următorISU Olt: „Evitați tragediile! Nu vă aventurați când mergeți la scăldat!”. Bilanțul morților