Reprezentanţi ai ISU Olt, Gărzii de Mediu şi APIA Olt au explicat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă care sunt efectele negative asupra terenului agricol ce sunt cauzate de arderile necontrolate. Pe lângă amendă, fermierii se pot alege cu suspendarea plăţii subvenţiei.
Conferinţa a fost susţinută de Alin Petrişan, prim-adjunctul ISU Olt, de către comisarul de mediu Aura Mandache şi de Corina Grecean, reprezentant al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.
Între Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Garda Națională de Mediu și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență există un Protocol de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.
Aura Mandache a explicat că arderea miriştilor este dăunătoare mediului deoarece determină poluarea aerului prin fumul rezultat, sărăceşte solul de materie organică iar microfauna solului este distrusă. Un alt efect negativ al arderilor îl reprezintă evaporarea apei din stratul superior al solului. De asemenea, prin crăpăturile rezultate se va pierde şi apa din adâncime.
„Resturile vegetale trebuie valorificate, putând constitui o resursă care să contribuie la fertilizarea solului cu nutrienți și nu eliminate prin incendierea acestora. Arderea resturilor vegetale conduce la afectarea calității solului și a aerului înconjurător, la punerea în pericol a vieților omenești, a bunurilor materiale și nu în ultimul rând contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră și la producerea de disconfort populației”, a declarat Aura Mandache.
Ea a adăugat că, în cadrul acţiunilor desfăşurate în comun cu ISU Olt, cât şi independent au fost constatate fapte de natură contravenţională fiind aplicate sancţiuni în valoare de 42.000 lei
La rândul său, Corina Grecea a explicat că în cazul arderii miriştilor fermierii pot fi sancţionaţi cu tăierea a 5% din subvenţie, dacă sunt la prima abatere, ajungându-se până la suspendarea plăţii.
„Una din condițiile reglementate este și obligația fermierilor de a respecta normele de ecocondiționalitate, astfel cum sunt definite de Ordinul nr352/2015. Chiar în această perioada suntem în plină campanie de informare cu fermierii, având în vedere că de la 2 martie incepe campania de primire cereri. Asupra acestor condiții fermierii sunt informați prin întâlnirile cu fermierii organizate în toate localitățile, prin invitația pe care o primesc pentru depunerea cererii de plată, prin semnarea angajamentelor anexe la cererea de plată depusă și verbal de angajații APIA”, a explicat reprezentantul Agenţiei.
Ea a adăugat că obiectivul acestei cerințe este menţinerea materiei organice în sol şi prevenirea poluării atmosferei.
Potrivit ISU Olt, în ceea ce priveşte acţiunile de îndrumare şi control pe linia prevenirii arderilor necontrolate, în anul 2019, au fost desfăşurate 67 de controale tematice şi inopinate la localităţile în care, în urma analizei situaţiei operative, s-a constatat un număr mai mare de intervenţii pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată şi la societăţile agricole. Din cele 67 de controale efectuate, 13 s-au desfăşurat în comun de reprezentanţii ISU Olt şi cei ai Comisariatului Judeţean Olt al Gărzii Naţionale de Mediu.
În anul 2019, în zona de competenţă a ISU Olt au fost înregistrate un număr de 708 arderi necontrolate reprezentând 63% din numărul total de incendii înregistrate.
Din cele 708 arderi necontrolate înregistrate la nivelul judeţului Olt, 572 (81%) s-au produs la vegetaţie uscată, 99(14%)la mirişti, 31 (4%) în curţi sau grădini şi 6 (1%) la păduri – plantaţie sau litiera.