Luiza Iagăr, o tânără educatoare din orașul Scornicești însărcinată în 29 de săptămâni, a fost diagnosticată cu placenta previa și are mare nevoie de sânge.
În acest moment Luiza se află internată la Spitalul Universitar București având risc de naștere prematură, în momentul cezarianei fiind nevoie de transfuzie.
Colegii Luizei au cerut ajutor pe rețelele de socializare.
„Dacă există printre dumneavoastră persoane care pot și doresc să facă un gest atât de nobil, care în acest moment poate face diferența între viață și moarte (fără a exagera cu nimic), poate merge la Centrul de Transfuzii Slatina începând de luni, ora 8.00, precizând numele pacientei (Luiza Iagăr) pentru care donează și spitalul unde este internată (Spitalul Universitar). Vă rog, de asemenea, să distribuiți acest mesaj, poate reușim să găsim cât mai mulți donatori!”, este mesajul postat de Loredana Crîngus – Grădinița cu Program Prelungit Scornicești.
Situația în care se găsește Luiza a stârnit emoție în rândul locuitorilor din orașul Scornicești, toată lumea cunoscând familia Iagăr, căci soțul Luizei este profesor de sport la o școală din oraș.
Primii donatori pentru Luiza au fost tinerii din organizația de tineret a PSD Scornicești, care au și distribuit pe conturile personale anunțul umanitar pentru Luiza, în speranța că și alți tineri vor face la fel.
„Astăzi am donat sânge pentru Luiza! Sângele nu se poate cumpăra! Donează și tu! Este nevoie de mai mult. Multă sănătate și putere să învingi, Luiza!”, este mesajul publicat pe pagina TSD Scornicești.
Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiţii:
-vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50Kg
-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut
-tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
-să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
-sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine.
Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.
Sursa: Realitatea de Olt