Noul inspector şcolar general al ISJ Olt, Adrian Bărbulete, a vorbit în cadrul unui interviu oferit pentru Realitatea despre modificările structurii anului şcolar, din această toamnă, dar şi despre activitatea curentă a inspectoratului.
Bărbulete crede că noua structură a anului şcolar face parte din strategia de descentralizare a deciziei în învăţământ, dând independenţă şcolilor şi inspectoratelor judeţene.
Cum vedeţi modificarea structurii anului şcolar, din toamnă? Cum vă pregătiţi pentru ce urmează în acest sens?
A apărut Ordinul ministrului Educaţiei cu privire la structura anului şcolar 2022-2023. Practic, anul şcolar începe tot la 1 septembrie şi se termină la 31 august, numai că spre deosebire de ceilalţi ani cursurile acestui an şcolar încep pe 5 septembrie 2022. Eu zic că este un lucru benefic pentru învăţământul românesc, pentru că oferă posibilitatea instituţiilor, cum ar fi inspectoratele şcolare dar şi unităţile de învăţământ, să-şi aleagă anumite perioade, în calendar, pentru a putea să le folosească cât mai optim şi în interesul beneficiarului direct şi indirect, elevul şi părintele.
În acest calendar sunt cuprinse şi Săptămâna „Şcoala Altfel”, dar şi Săptămâna Verde. Sunt distincte şi vor fi stabilite într-o anumită perioadă, după o consultare cu toţi factorii implicaţi. Se va lua în calcul ca aceste perioade să fie în funcţie de starea climatică, dar şi de poziţia geografică. De exemplu, săptămâna verde poţi să o foloseşti prin parteneriat cu Romsilva pentru acţiuni de împăduriri.
Totodată, se renunţă la semestre şi sunt introduse aceste module. Din acest punct de vedere, ce se modifică?
Vor exista cele cinci module: 5 septembrie-21 octombrie este modului 1, modului 2 – 31 octombrie-22 decembrie, între 9 ianuarie şi 6 aprilie – modulele 3 şi 4, şi modul 5, între 19 aprilie şi 16 iunie. Bineînţeles, ele sunt urmate şi de perioade de vacanţă, pe care le regăsim în Ordinul de ministru.
Vor exista note, profesorul are posibilitatea să evalueze şi să puncteze elevii, pe perioada anului şcolar, şi cu siguranţă că, până la finele anului şcolar, vor fi stabilite nişte reguli clare cu privire la încheierea situaţiei şcolare.
S-a încheiat concursul de directori, sesiunea a doua. Câte posturi au rămas neocupate?
Mai sunt unităţi şcolare care nu au directori prin concurs, dar acestea sunt sub zece la sută, sunt câteva unităţi. Acolo vor fi numiţi directori prin detaşare, până la finele anului şcolar sau până la organizarea unui alt concurs de directori. Vor avea prioritate cei care au promovat concursul, adică cei care au luat notă peste şapte, dar nu au ocupat funcţia de director la şcoala unde au optat pentru că a fost un alt candidat care a avut notă mai mare. Bineînţeles că acesta a fost îndreptăţit să ocupe această funcţie.
Cum s-a soluţionat situaţia de la Şcoala nr. 3 Slatina?
S-au înscris să candideze două persoane şi persoana care a avut media mai mare a fost îndreptăţită să ocupe acest post. Noi, Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar, am validat notele de la concurs, conform procedurii stabilite de Ministerul Educaţiei.
Cum a fost să reveniţi la Inspectorat după doi ani?
Am preluat mandat începând cu 14 martie. Într-adevăr, sunt activităţi în calendar, în această perioadă, dar vom face faţă fără niciun fel de problemă. Avem experienţa anilor din urmă şi activităţii pe care am desfăşurat-o în învăţământ, în cei 25 de ani de vechime.
Urmează noi schimbări în „echipa” din subordine? Pe când concursuri şi aici?
Pe parcursul anului, cu siguranţă că vor exista anumite modificări. Acestea nu sunt stabilite, nu sunt luate încă în calcul, dar până la finalul anului şcolar, cu siguranţă vor exista modificări acolo unde necesită acest lucru.
Ministerul Educaţiei nu ne-a comunicat dacă se va ţine acest concurs, dar cu siguranţă cred că vor exista concursuri, la nivel naţional, pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general şi inspectori şcolari generali adjuncţi.
Sursa: Realitatea de Olt