Șantierul deschis de un investitor care vrea să construiască un bloc de locuințe le Aleea Viorelelor ascunde vestigii arheologice valoroase. Un grupă de cercetători a descoperit fragmente ale unor vase de ceramică vechi de peste 7.000 de ani, dar și noi dovezi care întăresc convingerea că aici a fost vatra inițială a de locuire a Slatinei.
Terasa stângă a pârâului Sopot, în prezent Aleea Viorelelor este locul din care începe istoria Slatinei. Aici au fost descoperite, de-a lungul timpului, dovezi incontestabile că tot acel perimetru a fost locuit în mod continuu, încă din anii 5.500- 5.000 înainte de Hristos. Astăzi, se fac din nou cercetări arheologice în zona în care se construiește un bloc de locuințe. Oamenii de știință au găsit zilele acestea bucăți din vase și cărămizi vechi de peste 7.000 de ani. „Ne aflăm pe un perimetru al vetrei inițiale de locuire a Slatinei, unde în urmă cu aproximativ 5.500- 5.000 de ani s-au așezat primele comunități umane ale culturii neolitice Vădastra și de atunci până la apariția documentelor scrise, această zonă a fost locuită în mod continuu”, a explicat istoricul Aurelia Grosu.
Muzeul Județean păstrează mai multe obiecte valoroase, descoperite de-a lungul timpului în această zonă. Acestea dovedesc fără echivoc faptul că zona rezidențială din spatele blocurilor turn a fost locuită din cele mai vechi timpuri.
Iar săpăturile arheologice care se desfășoară în această perioadă scot la iveală o parte importantă din istoria Slatinei. „Iată că sub străzile, sub locurile și casele locuite, cu mii de ani în urmă în pământ a pulsat o viață pe care noi căutăm să o aducem la lumină prin prisma descoperirilor pe care le facem”, a mai spus Aurelia Grosu.
Șantierul arheologic de pe Aleea Viorelelor va rămâne deschis până când cercetătorii vor săpa tot perimetrul pe care urmează să fie construit blocul de locuințe. Toate obiectele și dovezile descoperite vor fi expuse la Muzeul Județean.