240 de voturi „pentru” din 240 de voturi exprimate. Așa a fost instalat guvernul PNL format de Ludovic Orban. Însă nu a avut toate aceste voturi, iar noul premier a fost nevoit să negocieze personal cu o parte dintre cei de la PSD, cu foști membri PSD și cu cei de la Pro România.

Guvernul Orban a fost sigur pe 223 de voturi din partea PNL, USR, ALDE, PMP, UDMR și minorități. A fost nevoie însă de consultări și negocieri cu celelalte partide de Opoziție, fiecare dintre ele având propriile condiții pentru susținere.

Pornind de la această bază, PNL a purtat negocieri și cu cinci parlamentari neafiliați: Mihaiță Găină (fost deputat PSD), Emanoil Savin (fost senator PSD), Adrian Dohotaru (fost deputat USR), Marian Cucșa (fost deputat ALDE) și Alexandru Băișanu (fost deputat ALDE).

De asemenea, cinci parlamentari PSD – care, potrivit declarațiilor făcute în de Viorica Dăncilă, deja au fost excluși – au votat pentru învestirea lui Ludovic Orban ca prim-ministru: Marius Sdorin Bota, Eugen Gioancă, Elena Hărătău, Cristina Burciu și Remus Borza (Precizare: Remus Borza este deputat afiliat PSD și fost membru ALDE).

Șapte voturi au fost asigurate și de aleși ai Pro România: Daniel Constantin, Damian Florea, Emilia Meiroșu, Georgian Pop, Mircea Banias și Liviu Balint.

Articolul precedentLudovic Orban: Guvernul va formula o propunere de comisar european după consultarea preşedintelui
Articolul următorSurse: Ce arată ultimul sondaj intern al USR cu o săptămână înainte de alegeri