Conacul Hagiescu, o clădire de o valoare istorică incontestabilă, aflat în comuna Deveselu, se dărâmă de la un an la altul, sub ochii nepăsători ai autorităților. Din imobilul impunător construit în secolul XIX au mă rămas doar câteva ziduri ruinate.

„Cam așa dispare un conac, Conacul Hagiescu. Un nume important în spaţiul judiciar al sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX, Ion Hagiescu-Mirişte a fost dintotdeauna atras de artă. Din colecţia sa impresionantă de obiecte a vrut să înfiinţeze un muzeu, pe care să-l lase moştenire urmaşilor, în Caracal”, se precizează pe pagina de Facebook Monumentalist, unde este atașată și o fotografie sugestică cu ruinarea imobilului istoric din comuna Deveselu.

Ion Hagiescu-Mirişte a studiat dreptul la Bucureşti şi la Paris, profesând apoi în capitala României şi în Buzău, iar mai târziu, în 1895, s-a stabilit în Caracal, reşedinţa judeţului Romanaţi. A fost prim-preşedinte al Tribunalului Romanaţi până în 1914, când a fost numit consilier la Curtea de Apel din Constanţa. Pasionat de turism şi de artă, Ion Hagiescu-Mirişte a colindat nu numai România, ci şi Europa în lung şi-n lat, culegând din fiecare zonă diverse piese extrem de valoroase, pe care le-a adus la Caracal.

Magistratul a avut în vedere nu numai „dotarea” Caracalului cu un muzeu de artă, pe care îşi propusese să îl realizeze în ultimii ani de viaţă şi să-l lase în grija autorităţilor din Caracal, condiţionându-le să păstreze pentru totdeauna casa ca muzeu. Ion Hagiescu-Mirişte şi-a dovedit încă o dată generozitatea şi preocuparea pentru dezvoltarea culturală a oraşului, prin faptul că dorea să încurajeze şi să susţină financiar tinerii artişti locali, din fondurile obţinute de la vizitatorii viitorului muzeu.

Articolul precedentFOTO. Motociclist rănit într-un accident, pe un drum județean din Olt
Articolul următorScandal într-o comună din Olt. Secretara localităţii, înjurată şi bruscată de fostul administrator public