Georgeta Berlinschi, femeia care a dat mită 3.000 lei unui infirmier al Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Slatina şi unei funcţionare a DGASPC Olt, a fost condamnată de magistraţii Tribunalului Olt la doi ani de închisoare cu suspendare, după ce încheierea cu anchetatorii a unui acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Femeia şi-a recunoscut vinovăţia pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată, acordul încheiat cu procurorii Parchetului Olt fiind admis de judecători.

În acest dosar, anchetatorii susţin că prevalându-se de influenţa pe care o avea asupra medicilor şi asistentelor din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, infirmierul Ilie Constantin, împreună cu consilierul în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Marilena Jianu, au pretins şi au primit de la Georgeta Berlinschi suma de 3.300 lei, promiţându-i acesteia că-i vor facilita obţinerea pensiei de invaliditate ori de handicap.

Aceştia i-au spus femeii că au cunoştinţe printre medicii care eliberează acte medicale necesare dosarului de pensionare pe caz de boală, dar şi printre persoanele cu funcţie de conducere – director DGASPC ori Direcţia Muncii, oameni care pot influenţa îndeplinirea actului de către funcţionarii competenţi.

„Prin aceasta, inculpaţii Constantin Ilie şi Jianu Marilena s-au prevalat de funcţiile pe care le îndeplinesc în cadrul SJU Slatina şi respectiv DGASPC Olt,  promiţând, în schimbul unor sume de bani, că vor realiza scopul acţiunii acestora, acela de a determina funcţionarii competenţi să elibereze actele medicale necesare”, se arată în comunicatul Parchetului Olt.

Anchetatorii mai arată că Ilie Constantin „lucra” prin intermediul concubinei sale, Florina Vlaicu, în perioada în care era internat în spital din cauza anumitor afecţiuni medicale de care acesta suferă.

„Astfel, în cunoştinţă de cauză, şi la îndemnul inculpatului Constantin Ilie, inculpata Vlaicu Florina s-a întâlnit cu inculpata Berlinschi Georgeta, primind de la aceasta acte medicale – trimitere de la medicul de familie, adeverinţe, copie de pe înscrisul care atestă concediul medical (pentru care se dorea prelungirea), cardul de sănătate şi suma de 300 lei, urmând ca inculpatul Constantin Ilie să-şi exercite influenţa asupra cadrelor medicale competente a prelungi concediul medical al  inculpatei Berlinschi Georgeta”, mai spun anchetatorii.

Anchetatorii mai arată că, în anul 2017, Marilena Jianu şi Ilie Constantin, cu ajutorul Florinei Vlaicu, au primit sume de bani de la inculpata Georgeta Berlinschi, promiţând că-şi vor folosi influenţa pentru emiterea de acte necesare fie acordării prelungirii concediului medical, fie necesare întocmirii dosarului de pensionare pe caz de boală sau chiar a acordării gradului de handicap/ invaliditate şi a pensiei aferente.

În schimbul şpăgii, Georgeta Berlinschi a obţinut o pensie de invaliditate, pentru care primeşte lunar suma de 640 lei.

Inculpaţii Constantin Ilie şi Jianu Marilena au fost plasaţi deja sub control judiciar, în urmă cu mai bine de o lună.

Articolul precedentOlt: Avertizare meteo de vânt puternic
Articolul următorLocuri de muncă noi, cartiere reabilitate şi hrană caldă pentru populaţia dezavantajată din Caracal, în cadrul unui proiect cu fonduri UE