După dezbaterile și controversele de la nivel național, Consiliul Județean așteaptă aprobarea bugetului pentru anul acesta. Conducerea instituției analizează ultima variantă, făcută publică ieri după-amiază. Vor să știe dacă sumele propuse, mai mari decât în alți ani, sunt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor transferate din acest an către autoritățile locale.

La început de an, se fac calcule pe buget nu doar în rândul guvernanților ci și al reprezentanților Consiliului Județean. Se anunță modificări ale modului în care se va face împărțirea banilor, de aceea și modul în care vor fi cheltuite sumele la nivel local se schimbă. Conducătorii județului vor să știe dacă sumele cuprinse în proiectul de buget, respectiv 400 de lei pe cap de locuitor pentru consiliile județene și 1.200 de lei pentru primării sunt mulțumitoare. „Nu putem vorbi despre o sumă a viitorului buget pentru că depinde şi de ce cheltuieli preluăm. Ultima variantă propusă de guvern este una în care sumele cresc foarte mult la toate UAT-urile, nu doar la consiliile judeţene, dar în acelaşi timp UAT-urile trebuie să-şi asume şi nişte cheltuieli. Trebuie făcute o serie de simulări, văzut dacă aceste sume care sunt destul de mari – 400 le ori numărul de locuitori din judeţ şi 1.200 lei ori numărul de locuitori la nivel de comune, oraşe, municipii – vor acoperi cheltuielile pe care urmează să le susţină. Dacă vor reuşi să le acopere şi le şi rămân bani pentru o serie de reparaţii şi cofinanţări la investiţii, atunci lucrurile sunt foarte în regulă. Noi am dat în lucru la aparatul propriu al Consiliului Judeţean, nu doar pentru noi ci şi pentru comune şi aşteptăm să vedem cu arată aceste lucruri”, a explicat Marius Oprescu, președinte CJ Olt.

Reprezentanții Consiliilor Județene au luat parte la consultările realizate înainte de întocmirea bugetului, iar acum speră ca propunerile lor să se regăsească în noul proiect. „Proiectul de buget, când va pleca de la Guvern, va merge în Parlament. Acolo, experienţa anilor trecuţi arată că va suferi modificări pentru că, fiind mai mulţi, dezbaterea va fi mai puternică şi sperăm că o să iasă un buget echilibrat pentru comune, oraşe, municipii şi consilii judeţene.

Consultările s-au făcut prin intermediul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene. Este for de organizare al nostru, dar în ceea ce priveşte modificările, am contribuit cu toţii şi am fost anunţaţi”, a mai spus Marius Oprescu, președinte CJ Olt.

Proiectul de buget întocmit de Guvern va ajunge în Parlament, unde va fi dezbătut și apoi supus aprobării.

Articolul precedentServiciu de ambulanță și stație de pompieri într-o comună din nordul județului
Articolul următorCum îi convinge Fiscul pe contribuabili să plătească taxele de bunăvoie