Consilierii locali ai Slatinei s-au reunit ieri în ședință pentru a dezbate, printre altele, noua taxă de salubritate. Aceasta va intra în vigoare o dată cu implementarea proiectului județean de management al deșeurilor, blocat acum de firma care a câștigat licitația de colectare, Rosal. Compania nu a  reușit să aducă la timp mașinile și utilajele pentru strângerea gunoiului, asumate în contract.

Consiliile locale au avut în ultima perioadă în dezbatere și au supus aprobării taxa de salubritate. Acesta va fi achitată de cetățeni atunci când proiectul județean de deșeuri realizat pe fonduri europene va deveni operațional. În comune a fost stabilită o valoare de 3,69 lei de persoană pe lună, în timp ce în orașe taxa va fi de 11,75 lei. Această ultimă valoare, mai mare decât actuala taxă de salubritate a fost discutată și în ședința de ieri a Consiliului Local Slatina. Reprezentanții primăriei au precizat că slătinenii plătesc acum doar taxă de colectare, nu și de depozitare. Însă lucrurile nu mai pot continua așa, pentru că România a fost sancționată de Comisia Europeană pentru neînchiderea la timp a gropilor de gunoi neconforme. În Olt, depozitul ecologic de la Bălteni va rezolva această problemă. Însă funcționarea lui presupune și achitarea unei taxe de depozitare, după cum explică și reprezentanții Consiliului Județean, inițiatorii proiectului.

Autoritățile au explicat că taxa nu va intrare în vigoare acum, ci numai în momentul în care gunoiul va fi colectat, selectat și depozitat în cadrul proiectului de management al deșeurilor, derulat pe fonduri europene. Acesta este încă în așteptare, după ce firma care a câștigat licitația de colectare și transport nu a reușit să aducă la timp mașinile și pubelele din contract.

Articolul precedentDecizie a Gărzii de Mediu în cazul unui depozit de gunoi din Olt, amendat timp de doi ani la rând
Articolul următorPrimăria Slatina oferă ajutor pensionarilor și persoanelor cu handicap. Vezi care sunt condițiile