Cula Călăţeanu, monument istoric din oraşul Piatra-Olt, va fi restaurată de Asociaţia „Ion Marian”.
Cula Călăţeanu a fost construită de boierul Călăţeanu, care a fost stegar în oastea lui Tudor Vladimirescu. Monumentul istoric are zidul de incintă foarte bine păstrat şi o pivniţă mare, boltită, într-o stare la fel de bună.
Domeniul Călăţeanu era vast, cu 300 de hectare de teren arabil şi 150 de hectare de pădure. Cula a fost deţinută, ulterior de boieroaica Miteasca. Ea n-a avut moştenitori, iar legenda este că proprietatea ar fi bântuită de spiritul boieroacei.
Cealaltă culă din judeţul Olt este cula Galiţa din satul Câmpu Mare, comuna Dobroteasa. A fost construită în perioada 1790-1800, de către aga Alexandru Vlangalis sau Alecu Vlangăr, cum îi spunea populaţia română.
Cula a avut patru niveluri şi o scară interioară, iar la răscoala din 1907 a fost distrusă. Cula a fost refăcută, ulterior, cu două niveluri.
Istoricul Aurelia Grosu vorbeşte despre impunătorul imobil, care este construit pe locaţia unui castru roman, Acidava.
„Trecută în Lista Monumentelor Istorice drept „Cula Călețeanu” pare mai mult un conac. Se află la Enoșesti (Piatra Olt). Este o construcție monumentală, ce domina împrejurimile și permitea vizibilitate până la mari depărtări. A fost construită pe un sit arheologic important – castrul roman și vicus ul militaris Acidava. Astăzi am aflat că acest valoros monument istoric urmează să fie consolidat și refăcut de ASOCIAȚIA ION MARIAN, după numele celui care în interbelic a înființat la Piatra Olt una dintre cele mai mari și moderne ferme agricole din țară. A murit la Sighet, pentru că a fost pentru câteva luni ministru agriculturii în guvernul Antonescu”, a afirmat aceasta.
Tot la Piatra Olt se află conacul lui Ionel Marian, o minunăție în stil neoromânesc, aflat intr-o stare nu prea bună, dar care va fi și el restaurat, tot de către Asociaţa „Ion Marian”.
sursa foto&video: Facebook/Aurelia Grosu
Sursa: Realitatea de Olt