Comisarii de la Protecția Consumatorilor Olt au decis că toate automatele de cafea care sunt pe stradă trebuie să dispară. De asemenea, apa folosită va fi ori din rețeaua orașului, ori îmbuteliată, nu adusă în bidoane de la diferite izvoare. De asemenea, denumirea de „cafea cu lapte” nu trebuie să se mai regăsească pentru preparatele care conțin lapte praf și alte tipuri de grăsimi vegetale.
Mulți slătineni au băut, ani de zile, cafea de la aparate amplasate în condiții necorespunzătoare. Deși automatele ar fi trebuit să stea în spații interioare, conform recomandărilor producătorului, au fost scoase pe stradă. Neregulile au fost scoase la iveală abia acum, în urma unei campanii derulate la nivel național de Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor. „Nu mai există aparate de cafea pe stradă și acea informare deficitară în acre se spune că e cafea cu lapte, care de fapt nu conține lapte. Trebuie să le spună consumatorilor cu ce e. Produsul e avizat pentru comercializare, dar nu poți să îi spui consumatorului că e cu lapte”, a spus Mircea Ioniță, comisar în cadrul CJPC Olt.
Dacă vor să obțină profit din vânzarea cafelei direct de pe stradă, comercianții trebuie să își achiziționeze aparate concepute special pentru spații exterioare, transmit comisarii de la Protecția Consumatorilor.
„Aparatele pot fi folosite dacă sunt legate la o sursă de apă plată, îmbuteliată sau la rețeaua orașului. Dar pe ele scrie că trebuie folosite inside, în interior. Nu poți să pui un aparat în stradă pe o zonă pietonală unde trec un câine, o pisică, unde e și praf. Acum, acești distribuitori și-au luat deja, în alte județe, aparate care sunt concepute pentru afară, iar acelea sunt OK. Celelalte pot funcționa în interior, dar să aibă sursă de apă ori din rețea ori îmbuteliată, nu să vină cu bidoane și să spună că au apă de izvor. Și să informeze corect- nu poți să minți, legea stipulează clar asta și amenzile sunt mari. ”, a spus Mircea Ioniță, comisar în cadrul CJPC Olt.