Două cooperative agricole din Olt, cele din Vădăstrița și Osica, vor să obțină fonduri europene pentru amenajarea unor depozite de legume și fructe. Linia de finanțare se va deschide în scurt timp, iar condițiile de accesare sunt în avantajul structurilor asociative. Și modul de depunere a documentației a fost simplificat față de sesiunile anterioare.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat deschiderea unei noi sesiuni de depunere de proiecte în cadrul Submăsurii 4.1, „Exploatații agricole”, începând cu data de 3 septembrie. „Ne pregătim ca la începutul lunii septembrie să lansăm Submăsura 4.1. este extrem de așteptată, ținând cont că ea vizează modernizarea exploatațiilor agricole, mai ales că va veni cu o alocare financiară extrem de consistentă, lucru care o să-i bucure pe toți potențialii noștri beneficiari. Cooperativele agricole sau alte forme de asociere ale fermierilor beneficiază de prioritate, în sensul că sunt punctate suplimentar în funcție de zona în care vor să obțină finanțare ”, a declarat Adrian Chesnoiu, director general AFIR.

De data aceasta vor fi în avantaj fermierii care fac parte din cooperative agricole sau alte forme asociative. Ei vor primi un punctaj suplimentar și vor avea șanse mai mari să câștige finanțarea care poate ajunge chiar și la 500.000 euro pentru fiecare proiect.

În Olt, două din cele cinci cooperative înființate în ultima perioadă au șanse să primească fonduri europene în cadrul acestei submăsuri. Este vorba despre cele din Vădăstrița și Osica, aflate în zone defavorizate ale județului, care ar urma să achite o cofinanțare de doar 10% din valoarea proiectului. Potrivit consilierului ministrului Agriculturii, Florin Ciobanu, luni va fi organizată o ședință de lucru cu reprezentanții celor două cooperative, pe această temă. Se tem că nu vor reuși să adune în timp util documentele necesare pentru accesarea fondurilor. Vestea bună este că a fost simplificată procedura de solicitare a banilor. Agenție pentru Finanțarea Investițiilor Rurale va solicita în locul solicitanților extrasele de carte funciară pentru clădiri și terenuri, iar cei care dețin semnătură electronică pot depune documentele exclusiv on-line, începând cu această sesiune.

Articolul precedentProfesori fără catedră, în pragul noului an şcolar
Articolul următorMistreții fac prăpăd la Poboru. Agricultorii dau în judecată Ministerul Mediului