Medicul Mircea Şerbu şi profesorul Dumitru Nica (foto) vor primi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Slatina, în cadrul ediţiei cu numărul şapte a manifestării „Gala Laureaţilor” organizată de Primărie, în perioada 20-24 ianuarie 2023, pentru a marca 655 de ani de la prima atestare documentară a oraşului. În cadrul manifestării, vor fi acordate şi titlurile de personalitatea anului în medicină, cultură, sport şi economie.
Pe data de 20 ianuarie 2023, orașul Slatina împlinește 655 de ani de la prima sa atestare documentară, un moment important în istoria localității. Ca în fiecare an, pentru a marca trecutul de secole al orașului, Consiliul Local și Primăria municipiului Slatina organizează în perioada 20-24 ianuarie 2023 „Gala Laureaților”, o manifestare care își propune să evidențieze cele mai importante momente și performanțele remarcabile obținute de slătineni în anul anterior.
Municipalitatea consideră că rezultatele înregistrate de către aceștia în activitate contribuie la dezvoltarea oraşului.
Cetăţeni de onoare
Doctorul Mircea Şerbu primeşte titlul de cetăţean de onoare pentru implicarea în viața comunității locale, pentru implicarea în organizarea de activități culturale încă din anii 1970, cu invitați de marcă precum Marin Sorescu sau pictorul Sabin Bălașa.
El este deținătorul unei biblioteci unice de carte veche și numismatică, colecționar de facturi originale de comerț (deține peste 1.000 de facturi din anul 1900 până în prezent), fiind şi posesorul unei colecții de fotografie document privind istoria municipiului Slatina.
A scris în publicațiile vremii despre municipiul Slatina și istoria acestuia.
Profesorul Dumitru Nica devine cetăţean de onoare al Slatinei pentru implicarea sa în învățământul oltean, fiind unul dintre cei mai mari profesori de matematică pe care i-a avut municipiul Slatina.
Este unul din înțelepții județului Olt care, încă de la începutul carierei profesionale, a fost călăuzit de vorbele marelui matematician, astronom, pedagog și ministru al educației, Spiru Haret „cum arată astăzi școala, așa va rămâne mâine țara”.
A publicat tot ce a însemnat matematică la nivel de învățământ primar, gimnazial, liceal, superior. A primit mai multe Titluri Științifice, Premii și Diplome de la instituții de prestigiu din țară și străinătate.
În calitate de senator în Parlamentul României, a susținut dezvoltarea și modernizarea învățământului românesc.
Personalităţile anului, în Slatina
În cadrul manifestării, municipalitatea va premia şi personalitățile anului în mai multe domenii – medicină, sport, cultură sau economie.
Astfel, medicul Renică Diaconescu a fost desemnat personalitatea anului în medicină pentru Premiul GOLD acordat de către Organizația europeana STROKE, pentru modul cum a tratat pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale.
Arhitectul Severică Mitrache este personalitatea anului în păstrarea identităţii culturale, premiul acordat pentru întreaga activitate arhitecturală din municipiul Slatina: restaurare Casa Fântâneanu, restaurare viitorul sediu al Judecătoriei Slatina și Restaurare Biserica Sf. Treime din str. Lipscani.
Handbalista de la CSM Slatina, Diana Lixăndroiu, a fost desemnată personalitatea anului în sport, pentru participarea și prestatia, alături de Echipa Națională de handbal feminin, la Campionatul European desfășurat în Slovenia, Muntenegru și Macedonia de Nord.
Ea este componentă a lotului de handbal a Echipei Naționale a României și a echipei locale CSM Slatina.
Personalitatea anului în economie a fost desemnată o societate comercială – S.C. APG DEVELOPMENT SLATINA S.R.L. pentru construirea Shopping Park Slatina, pe strada Artileriei.
Sursa: Realitatea de Olt