Centrele temporare de sacrificare a mieilor nu vor mai fi autorizate anul acesta, în judeţul Olt. Anunţul a fost făcut astăzi de conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare. Astfel, oltenii care vor să cumpere miei direct de la producători trebuie să meargă direct la stână sau să apeleze la serviciile unuia din cele trei abatoare autorizate de pe raza judeţului.
Dispar centrele de sacrificare a mieilor, în judeţul Olt. Decizia a fost luată de Direcţia Sanitară Veterinară şi are drept scop prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane care s-ar putea produce prin circulaţia animalelor dintr-o localitate în alta. „Analizând situaţia epidemiologică actuală şi riscul pe care îl reprezintă mişcările de animale vii, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt nu va acorda avize pentru funcţionarea centrelor de sacrificare temporară a tineretului ovin/caprin în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale”, a spus Veronel Bolborea, directorul DSVSA Olt
Cei care obişnuiau să cumpere miei vii direct de la producători, pentru a-i sacrifica apoi în centrele temporare au la dispoziţie o singură variantă. Să meargă cu animalele într-unul din cele trei abatoare autorizate. „Sacrificarea mieilor se poate efectua în cele trei abatoare autorizate sanitar veterinar din localităţile Balş, Scorniceşti şi Potcoava pentru animalele identificate, însoţite de documentele legale, unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară . Consumatorii pot achiziţiona carne de miel din unităţi de comercializare a cărnii şi produselor din carne înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor care sunt controlate sanitar veterinar, respective carmangerii, măcelării, hipermarket/supermarket, magazine specializate”, a mai spus Veronel Bolborea, director DSVSA Olt.
Anul trecut au fost autorizate temporar patru centre de sacrificare a mieilor, la Slatina, Balș, Drăgănești-Olt și Osica de Sus. Peste 1.000 de animale au fost cumpărate şi tăiate în siguranţă, sub supravegherea veterinarilor.