Reprezentanţii Fiscului oltean merg săptămânal în fiecare comună din judeţ să stea de vorbă cu fermierii care trebuie să depună Declaraţia unică. Îi consiliază în legătură cu date care trebuie înscrise în formular şi îi ajută să se înregistreze pe platforma online. Se asigură astfel că vor respecta cu toţii termenele impuse pentru înregistrarea veniturilor, fără să fie ulterior penalizaţi.
De voie, de nevoie, fermierii care deţin supraţe mai mari de teren şi obţin venituri din activităţi agricole, trebuie să se împrietenească şi cu Fiscul. Ei au obligaţia să depună, de anul acesta, Declaraţia unică exclusiv online. O misiune dificilă, mai ales pentru cei în vârstă, care nu ştiu să folosească un computer. Ca să le vină în ajutor, angajaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice au ajuns în fiecare localitate din judeţ. „La fiecare primărie, un reprezentant al nostru se duce cel puţin o dată pe săptămână, se întâlneşte cu reprezentanţii primăriei care îi convoacă pe cei care trebuie să depună declaraţiile şi împreună îi ajutăm la completarea declaraţiilor”, a explicat Cornel Vlădescu, directorul AJFP Olt.
Reprezetanţii Fiscului spun că lucrează mai greu cu fermierii care nu au o căsuţă de email. Pe aceştia îi sfătuiesc se apeleze la ajutorul unui specialist, înainte să depună formularul electronic. „Trebuie să avem un contabil, pe cineva care să ne ajute, atunci când realizăm venituri. Trebuie să avem acces la o căsuță de email, iar noi nu avem acces la parolă și nu putem să îi facem noi mail. Și noi ne întâlnim de mai multe ori, îi spunem ce pași trebuie să urmeze. Cineva din familie sau un contabil poate depune declarația, iar noi îl consiliem. Noi îi ajutăm să își înscrie sumele, percelele, culturile”, a mai spus directorul Fiscului.
În perioada următoare, angajaţii Finanţelor vor continua să organizeze întâlniri cu fermierii care trebuie să depună Declaraţia unică. Ei mai au timp până pe 31 iulie să se înregistreze în spaţiul privat virtual şi să îşi declare veniturile.