Trei focare de pestă porcină africană sunt active în judeţul Olt, potrivit unui comunicat remis de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt Focarele sunt în localitățile Topana, Leleasca şi Cungrea. Ultimele două focare au fost confirmate în acestă săptămână.
Pentru focarul confirmat în localitatea Cungrea, localităţile aflate în zona de protecţie sunt: Cungrea (Cungrea, Otestii de Jos, Cepesti, Spataru), Fondul de Vânătoare 4 Seaca, Fondul de Vânătoare 5 Verguleasa, Fondul de Vânătoare 1 Dobroteasa; stâne existente în raza de 3 km.
Localitatile aflate in zona de supraveghere sunt: Cungrea (Oteştii de Sus, Mieşti, Ibăneşti); Leleasca (Mierliceşti, Greereşti, Tufaru, Urşi); Poboru (Poboru, Cornăţelu, Seaca, Albeşti); Verguleasa(Vâneşti, Căzăneşti, Cucuieţi, Valea Fetei, Verguleasa, Poganu); Vultureşti (Vultureşti, Dumitreşti, Valea lui Alb,Vlăngăreşti, Dienci); Dobroteasa(Batia, Câmpu Mare) ; Fondul de Vânătoare 8 Scorniceşti; stâne existente in raza de 10 km.
Pentru focarul confirmat în localitatea Leleasca, localităţile aflate în zona de protecţie sunt: Leleasca(Afumati, Ursi, Tufaru, Mierlicesti , Leleasca, Tonesti); Fondul de Vânătoare 4 Seaca, Fondul de Vânătoare 3 Spineni, Fondul de Vânătoare 1 Dobroteasa; stâne existente în raza de 3 km .
Localitatile aflate în zona de supraveghere sunt: Topana (Topana, Cojgarei ); Făgeţelu (Fagetelu, Chilia, Isaci, Bagesti, Gruiu); Vitomireşti (Dejesti, Donesti); Spineni (sirute: Optasani, Alunisu, Profa); Leleasca (Mierlicesti ; Greeresti); Poboru (Cornatelu, Seaca, Albesti, Creti); Cungrea (Spataru, Otestii de Jos, Otestii de Sus, Cepesti); Vultureşti (:Vlangaresti, Dienci); Dobroteasa ( Dobroteasa,Vulpesti); Sâmbureşti (Cerbeni, Samburesti, Manulesti, Launele, Stanuleasa, Ionicesti, Fondul de Vânătoare 2 Topana; stâne existente in raza de 10 km).
DSVSA transmite că gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială încă din stadiul de suspiciune, când au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatației afectate, a spaţiului de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale .
Sunt active focarele de pestă porcină africană confirmate pe fondurile cinegetice la porcii mistreţi de pe FC Dobroteasa, FC 4 Seaca, FC 14 Strejeşti .
„DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație”, transmit reprezentanţii DSVSA.
Totodată, aceştia precizeaă că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic .
„Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane (PPA). Se menţin restricţiile în ceea ce priveşte organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora – interdicţie de funcţionare a târgurilor de animale vii”, mai precizează DSVSA.
Sursa: Realitatea de Olt