E oficial! Laboratorul Sanitar Veterinar Olt a primit, din partea Autorității Naționale Sanitar Veterinare, ordinul de desemnare pentru efectuarea de teste pentru pesta porcină africană. Șase  județene din sud vestul țării au fost arondate laboratorului din Olt, care va folosi o metodă performantă de depistare a virusului care a ucis sute de mii de porci în România.

Dotat cu aparatură de ultimă generație, mânuită de personal calificat, laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt poate efectua teste pentru depistarea virusului pestei porcine africane. Primele teste s-au făcut deja, s-au procurat kit-urile necesare pentru această metodă de testare, una foarte avansată, descoperită de cercetătorul americană Kary B. Mullis. „LSVSA OLT a primit Ordinul de desmnare pentru efectuarea testului de elecție prin Real Time PCR pentru detectarea genomului virusului PPA, fiind arondate județele din zona de sud-vest a țării: Olt, Dolj, Mehedinți, Vâlcea, Caraș- Severin și Gorj. Tehnica analitică de biologie moleculară de înaltă performanță Real Time PCR ( reacție de polimerizare în lanț), utilizate și în criminalistică, științe medicale (testarea paternității, etc.), în microbiologie, știintele mediului, biotehnologie,  industria alimentară, epdemiologie, permite detecția genomului viral pentru pesta porcina africană, atât pe probe prelevate de la animale în viață (de sânge), cât și de la cadavre sau animale împușcate (mistreți, din organe”, a explicat Venera popa, consilier superios în cadrul DSVSA Olt.

Primele teste oficiale pentru depistarea pestei  porcine africane vor fi făcute săptămâna viitoare.

Articolul precedentTrei zile de umor şi voie bună, la Festivalul Oltenii şi „Restu’ Lumii“ de la Slatina- FOTO
Articolul următorFiscul, câștigător la recuperarea taxei auto. Mai puțin de jumătate dintre olteni au cerut banii înapoi