Procurorii-şefi ai DNA şi DIICOT, procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel din ţară şi prim-procurorii parchetelor de pe lângă tribunale au participat luni, 26 iunie, la Parchetul General, la o întâlnire pe tema proiectului de lege privind pensiile de serviciu ale magistraţilor.
„La iniţiativa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi a procurorului general al României, astăzi, 26.06.2023, a avut loc, la sediul PÎCCJ, o întâlnire cu procurorii-şefi ai DNA şi DIICOT şi cu procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel din ţară, la şedinţă participând, în sistem videoconferinţă, şi prim-procurorii parchetelor de pe lângă tribunale”, a transmis Parchetul General, într-un comunicat de presă.
„În cursul discuţiilor, s-au subliniat aspecte referitoare la modificările arbitrare ale condiţiile de pensionare a procurorilor şi judecătorilor, de natură să creeze disfuncţii şi inechităţi fără precedent în sistemul judiciar după anul 1990. De asemenea, au fost aduse în discuţie şi alte probleme acute ale sistemului judiciar, precum subdimensionarea schemelor de personal raportat la volumul de activitate, lipsa cronică a resurselor umane, lipsa unor sedii adecvate desfăşurării activităţii”, se mai arată în document.
Procurorii afirmă că, ”având în vedere iminenta adoptare a noii legislaţii, anunţată pentru data de 28.06.2023”, s-au hotărât următoarele:
1. Continuarea formelor de protest hotărâte în Adunările Generale ale procurorilor, în acord şi cu măsurile adoptate în acest sens la nivelul instanţelor de judecată;
2. În condiţiile în care prevederile noii legi vor adânci problemele generale de sistem, legate de lipsa acută de resurse umane şi de condiţiile din ce in ce mai dificile de muncă generate de acestea, se va avea în vedere adoptarea unor forme mai severe de protest.
Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege privind pensiile speciale. Votul final va fi dat miercuri.
Sursa: Realitatea din Justitie