Dincolo de bucuria începutului de an școlar, de flori, zâmbete și clase frumos decorate, anul școlar a început și de această dată fără suficiente manuale. Unii dintre elevii de clasa a VI-a nu au cărți deloc, iar cei de la celelalte clase au găsit pe bănci multe cărți vechi, scrise ori cu copertele rupte. În școli sunt așteptate mai multe manuale noi până la sfârșitul acestei luni, însă vor fi, probabil, insuficiente ca și în anii trecuți.

Mulți dintre elevii din județ, ca și cei din întreaga țară, au fost întâmpinați astăzi, în prima zi de școală, cu foarte multe manuale vechi, deteriorate, păstrate de la o generație la alta. La nivel național nu s-a reușit nici în acest an comandarea de manuale noi, care să sosească la timp. Așa că directorii școlilor și profesorii au gândit tot felul de soluții care să îi determine pe copii să le îngrijească pe cele vechi, care să fie folosite de mai multe generații de copii. „Avem un sistem care cred că există în fiecare școală. La început de an se transmit manualele pe bază de tabele, se verifică starea fiecărui manual, iar la sfârșit de an, când se predau, se verifică din nou. Dacă se mai deteriorează, elevii le mai lipesc, le mai repară. În fiecare an, Inspectoratul Școlar alocă și o anumită cotă de manuale noi”, a spus Marin Ene, directorul Școlii Gimnaziale Coteana.

Copii, dar și părinții, spun că și-ar fi dorit cărți noi, dar  s-au obișnuit cu ideea ca nu vor primi, așa cum nu au avut nici în anii anteriori. La clasa a VI-a, unii copii nu au primit încă manualele. S-a schimbat programa, iar cărțile au fost tipărite cu întârziere, așa că va mai dura până vor ajunge la fiecare clasă. „la clasa a VI-a s-au schimbat manualele, iar o parte le-am achiziționat, cele care au fost tipărite, iar o parte le achiziționăm chiar mâine. Suntem programați la Inspectoratul Școlar”, a  mai spus directorul școlii de la Coteana.

Conform metodologiei publicate de Ministerul Educației, școlile pot solicita reînnoirea stocului de manuale doar în procent de maxim 20%, pentru clasele II – IV, și maxim 15%, pentru clasa a V-a, din numărul de elevi înscriși în unitatea de învățământ. Doar pentru clasa întâi, MEN a aprobat retipărirea stocului întreg de manuale.

Articolul precedentCei mai mulţi voluntari pentru „Let`s Do It, Romania!” sunt în judeţul Olt
Articolul următorFiscul organizează încă trei întâlniri pentru promovarea ajutoarelor de stat, în Olt