Deputatul PSD Olt, Marius Iancu, spune că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, conceput de Guvernul Cîţu, reprezintă un eşec.

Parlamentarul social-democrată arată că documentul strategic nu ţine cont de principalele obiective de investiţii şi nu are o listă de priorităţi.

„Făcut ca să fie, așa este Planul Național de Redresare și Rezilienta elaborat de miniștrii habarnişti ai Guvernului Cîțu. Fără să țină cont de problemele din societatea românească aflată în plină pandemie si criză economică, fără să țină cont de principalele obiective de investiții, fără să stabilească o listă de prioritati, Guvernul PNL-USR se face de râs atât în țară, cât și la Bruxelles și blochează, din nou, banii europeni care pot contribui la dezvoltarea comunităților locale”, a afirmat Marius Iancu.

PSD a construit un Program paralel care ar urma să genereze dezvoltare locală şi cere o dezbatere pentru PNRR.

„Pentru PSD prioritățile sunt cetățeanul, familia și generațiile viitoare, copiii, elevii și studenții de azi. Pornind de la aceste priorități am construit noi  PNRR, pentru că fondurile trebuie să ajungă în cât mai multe comunități. 8% din acești bani trebuie să fie alocați pentru crearea Fondului Național de Dezvoltare Locală, pentru Programe adresate consiliilor județene și asociațiilor de dezvoltare intercomunitara pentru reducerea decalajelor de dezvoltare. Propunem demararea Programului Restart Rural prin care să se acorde granturi de la 10.000 la 30.000 euro pentru înființarea de întreprinderi sociale și de inserție, cu 30% din angajați provenind din grupuri vulnerabile. Prin aceste programe de dezvoltare locală putem reduce cu 35% decalajele de dezvoltare dintre regiunile României, iar până în 2026, numărul persoanelor aflate în deprivare materială severă va fi redus cu 2 milioane. PSD propune o dezbatere în Parlament pentru PNRR pentru cas acest plan să nu devină un nou eșec al lui Cîțu”, a mai spus Iancu.

Acesta adaugă că deja s-a pornit de la o minciună a președintelui Iohannis. Nu este vorba de 80 de miliarde euro, ci de numai 14,6 miliarde euro granturi, la care se adaugă împrumuturi de 13 miliarde.

„Chiar și aceste fonduri sunt incerte, dacă până la finalul anului viitor nu se angajează cheltuieli pe proiecte eligibile, în valoare de 70% din suma alocată României. Nu are nimeni nicio speranță că acest Guvern  PNL-USR, cu un premier și niște miniștrii fără experiență, simple marionete, care bajbaie prin ministere,  vor putea începe un asemenea plan  vital pentru români  care poate însemna SALVAREA ROMÂNIEI. De aceea, este nevoie de o dezbatere națională, de consens și dialog politic, de implicarea patronatelor, sindicatelor și ONG-urilor și de parteneriat cu autoritățile locale pentru că acest Plan de Salvare sau de Redresare și  Rezilienta este al și pentru români, nu pentru un grup de politruci fără experiență!”, a conchis Marius Iancu.

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentUn an de măsuri anti-COVID: bilanț economic realizat de cercetătorii UBB
Articolul următorIa pastila SRS: Florin Cîțu pierde viteză. Împarte haotic cașcavalul