Fermierii olteni care vor să obțină fonduri europene pentru procesarea fructelor sau pentru dezvoltarea fermelor mici por depune cereri de finanțare începând de luni. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale deschide ultima sesiune de depunere de proiecte pentru cele 2 sectoare agricole. Banii sunt mai puțini, așa că selecția va fi mult mai dură, spun specialiștii.

Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 de apropie de final, la fel și fondurile europene destinate fermierilor care vor să investească în agricultură. Luni, pe 22 iulie, AFIR pregătește lansare a două măsuri, una destinată celor care au pariat pe pomicultură.

Şi fermele mici vor avea şansa să se dezvolte, dacă vor reuşi să acceseze cei 15.000 de euro oferiţi de Agenţie. În Olt, 249 de astfel de mici afaceri de familie s-au dezvoltat, în ultimii 4 ani, cu ajutorul acestor fonduri.

Apelul pentru fonduri europene destinate fermelor mici este destinat atât fermierilor care fac agricultură în sectorul vegetal, cât și celor care cresc animale și apicultorilor.

Solicitanţii (reprezentanții legali) eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură trebuie să îndeplinească următoarele condiţii obligatorii:

– să fie fermieri care au drept de proprietate și/sau drept de folosinţă pentru o exploatație agricolă care intră în categoria de fermă mică1 cu excepția persoanelor fizice neautorizate; – să fie persoane juridice române;

– să acţioneze în nume propriu;

– să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii Cererii de finanţare; – să aibă studii minime de 8 clase;

– să se încadreze într-una din formele de organizare de mai jos la data depunerii Cererii de finanțare, indiferent de data înființării formei respective de organizare: persoană fizică înregistrată şi autorizată în conformitate cu prevederile OUG nr. 44/ 2008, privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare: -ca persoană fizică autorizată; -ca întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale; -ca întreprindere familială; societate cu răspundere limitată cu asociat unic/ majoritar (majoritate absolută 50%+1) înfiinţată în baza Legii nr. 31/ 1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reprezentată prin: -asociat unic care are şi calitatea de administrator al societăţii; -asociat majoritar (majoritate absolută 50%+1) care are și calitatea de administrator al societăţii. În cazul persoanei juridice cu acţionariat multiplu, asociatul majoritar trebuie să exercite controlul efectiv pe întreaga durată de valabilitate a Deciziei de finanțare.

Articolul precedentElevi din Slatina, întâlnire cu actori celebri la un festival de film din Italia- FOTO
Articolul următorImpact frontal între două autoturisme, în Olt: Mai multe persoane încarcerate, trafic rutier blocat