Peste 2.000 de copii din judeţul Olt, alte judeţe ale ţării, dar şi din străinătate participă la Concursul naţional „Căluşul Românesc”, care a început de joi, la Slatina.

Conform tradiţiei, în prima parte a zilei au fost organizate demonstraţii artistice la sediile ISJ Olt, Primăriei Slatina şi Consiliul Judeţean. Dansatorii şi instrumentiştii au fost primiţi cu braţele deschise.

 

„În aceste zile, se întâmplă lucruri deosebite, la Slatina. În fiecare an, noi organizăm Căluşul Românesc pentru copiii care îndrăgesc tradiţia populară, dansul şi muzica populară. Este a 22-a ediţie a acestui festival, sunt formaţii de copii şi din ţară, şi din străinătate. Eu zic că am reuşit să strângem şi anul acesta topul formaţiilor. O să fie distraţie, voie bună şi timp frumos, aşa că îi invit pe toţi slătinenii să fie alături de aceşti copii minunaţi”, a declarat primarul Slatinei, Emil Moţ.

 

La rândul său, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, i-a felicitat pe organizatori pentru ceea ce evenimentul a devenit, în decursul celor 22 de ediţii.

 

„După doi ani de pandemie care au afectat atât viaţa socială, cât şi cea artistică, iată că Slatina devine pentru a 22-a oară capitala căluşului românesc. Interesul pentru acest festival este unul din ce în ce mai mare. Avem şi anul acesta peste 2.000 de participanţi, iar diseară vă invităm pe toţi să vedeţi coregrafia Horei Olteneşti. Avem 70 de formaţii din judeţul Olt şi 15 formaţii din ţară, dar şi din străinătate – din Republica Moldova şi Slovacia. Le urez succes şi felicit în acelaşi tmp organizatorii pentru că reuşesc, an de an, creeze din acest Festival al Căluşului Românesc de la Slatina un brand şi reuşesc să ducă mai departe tradiţia căluşului oltenesc”, a declarat Marius Oprescu.

 

Ziua se încheie cu Parada portului popular pe traseul Esplanada Casei de Cultură a  Sindicatelor  – Magazinul Winmarkt (Oltul)-   B-dul  A.I.Cuza – Parcul Tineretului.

 

De la ora 19.00, în Parcul Tineretului, se desfăşoară tabloul coregrafic „Hora oltenească!”.

 

Până duminică seara, pe scena amplasată în aer liber în Parcul Tineretului se va desfăşura spectacolul-concurs.         

 

„Ne pregătim de parada portului popular. Sunt convins că slătinenii, ca şi al celelalte ediţii, vor fi alături de noi. Vor fi spectacole pregătite de ansamblurile din judeţul Olt, dar şi de cele din străinătate. Copiii sunt bucuroşi, sunt fericiţi că pot să participe la manifestarea noastră. În judeţul Olt, cultura tradiţională este la ea acasă şi, aşa cum am mai spus-o, suntem un exemplu de bună practică pentru celelalte judeţe, lucru confirmat şi de colegii care participă la manifestările noastre”, a declarat Iliuţă Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina.

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentDeputatul Cristi Barbu, la SFAT cu seniorii din localitatea Suhaia – tradiția continuă. Schimbări majore pentru localnici
Articolul următorMAFIA din Sănătate: Cum sunt promovați de ministrul Rafila cei care distrug spitale – Cine face bani grei pe suferințele românilor