Deşi este secetă, o asociaţie de fermieri din judeţul Olt nu foloseşte o staţie de pompare a apei din canalul de irigaţii, cu toate că aceasta a fost reabilitată şi retehnologizată cu ajutorul unui proiect cu finanţare europeană, în valoare de aproximativ un milion de euro.
Este vorba despre o asociaţie de fermieri din comuna Strejeşti care se află într-un blocaj, după ce fostul preşedinte a ieşit la pensie.
Consilierul ministrului Agriculturii Petre Daea, olteanul Florin Ciobanu, a declarat, luni, în cadrul emisiunii „Reporter 24” că nu se găseşte altcineva ca să îşi asume conducerea asociaţiei fermierilor.
„Este un exemplu şi la noi în Olt, la Strejeşti, unde este o discuţie interminabilă cu asociaţia de irigatori, care a primit un milion de euro, fonduri europene, să modernizeze staţia de pompare. A fost modernizată, doamna preşedinte a ieşit la pensie şi nu se găseşte nimeni care să preia această asociaţie şi să reînoiască contractul cu ANIF, să ţină o evidenţă, să dea drumul la apă şi aşa mai departe. E blocaj, staţia nu funcţionează pentru că nimeni nu-şi asumă. Primăria nu se poate băga, asociaţia este fără preşedinte. I-am încurajat să ia o decizie, să ia conducerea, dar le e teamnă că nu ştiu ce e în spate. Le-am spus că se face un audit, dacă au ceva semnale. Dar, atât timp cât acea asociaţie a avut un proiect de 1.000 de euro şi l-a finalizat, eu nu văd ce probleme ar fi”, a declarat Florin Ciobanu.
Ciobanu spune că, în continuare, există reticenţe în ceea ce priveşte asocierea fermierilor.
„Trebuie să fim puţin atenţi cu afacerea pe care ne-am ales-o şi să ne coordonăm toate resursele, în aşa fel încât să n-ajungem în situaţia asta penibilă: să ai apă în canal dar să nu poţi s-o foloseşti, sau să uzi noaptea să nu fii văzut. Nu putem merge la infinit, pe şmecherii româneşti. Sunt nişte regulamente, este o legislaţie, faci asociaţia, iar aceasta preia staţia, face contract cu ANIF şi lucrurile intră în normalitate. Unii dintre noi nu vor normalitate”, a mai spus Ciobanu.
Sursa: Realitatea de Olt