După ce ani la rând porcii mistreți și cerbii lopătari le-au distrus culturile agricole, fermierii din zona de nord a județului au primit astăzi o veste bună. Legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic va fi modificată, a anunțat deputatul de Olt Marius Iancu. Sunt doar promisiuni, spun însă agricultorii, care vor să vadă noua lege aprobată.

Legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic 407/2006 a fost discutată astăzi, în cadrul Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, comisiei organizată la Alba-Iulia. Primele concluzii sunt îmbucurătoare pentru proprietarii de terenuri agricole păgubiți de animalele sălbatice. „S-au eliminat obligațiile privind acordarea despăgubirilor pe care le aveau producătorii agricoli ale căror culturi au fost distruse de animalele sălbatice și s-au adoptat amendamente prin care nu vor mai exista întârzieri în acordarea despăgubirilor. Constatarea pagubelor, evaluarea acestora și stabilirea răspunderii se realizează în maximum 72 de ore de când a fost depusă cererea la primăria pe teritoriul căreia s-a produs paguba, iar plățile se fac în termen de 30 de zile de la emiterea deciziei de plată”, a precizat deputatul Marius Iancu.

La Poboru, spre exemplu, oamenii care dețin terenuri agricole se plâng de ani de zile la primărie, la Ministerul Mediului și la Garda Forestieră că sunt păgubiți de animalele sălbatice. Cele mai mari pagube au fost înregistrate de societățile comerciale din domeniu. Trei dintre firmele de profil de la Poboru spun că au totalizat pierderi de 9 miliarde de lei vechi anul trecut. Ca să își recupereze banii aveau de parcurs multe etape legislative, pornind de la întârzierea constatării pagubelor și până la plata banilor, pentru care se judecă de multă vreme.

Marin Rizescu este unul dintre păgubiți. Astăzi, când a văzut propunerile de modificare a legii, a reacționat. „Deocamdată este doar un proiect, iar până la modificarea efectivă a legii e cale lungă. Pe hârtie totul arată bine, dar vrem să vedem legea aprobată. În forma propusă, aceasta ar fi în avantajul nostru, pentru că aceasta prevede și obligații pentru proprietarii fondului cinegetic, respectiv pentru Ministerul Mediului, aspect care nu se regăsește în actuala lege”, a explicat fermierul din Poboru.

Deputatul Marius Iancu a mai precizat că în proiectul de lege sunt și prevederi legate de procesele pe care fermierii le au deja pe rol cu Ministerul Mediului.

Articolul precedentOlt: De două ori mai mai multe maşini, faţă de anul trecut
Articolul următorLucrările de proiectare pentru restaurarea Casei Fântâneanu, pe final. Ce se ascunde în pereții monumentului istoric