Primăria Balş a plătit nu mai puţin de 25 lei pentru o porţie de fasole cu cârnaţi, oferită oamenilor cu ocazia zilei de 1 Decembrie, potrivit unui document obţinut de realitateadeolt.net. Suma totală alocată manifestărilor de Ziua Naţională a depăşit 122.000 lei, iar documentul arată că 20.000 lei au fost alocaţi capitolului „alte cheltuieli neprevăzute”.

Documentul citat arată că administraţia locală nu s-a uitat la preţ, atunci când a achitat nu mai puţin de 25 de lei pe o porţie de fasole cu cârnaţi, în condiţiile în care, la majoritatea restaurantelor din judeţ, cu minimum 15 lei se poate mânca „meniul zilei”, adică felul întâi, felul doi şi desert. Prin comparaţie, Primăria Slatina, reşedinţa judeţului Olt, a plătit şapte lei pe aceeaşi porţie.

15.000 de lei a plătit Primăria Balş pentru parada ecvestră, organizată cu ocazia Centenarului, iar pentru flori şi coroane a fost achitată suma de 10.000 lei. Tot 10.000 lei a costat şi ceea ce documentul citat reţine drept „Plachetă aniversară «Centenarul Marii Uniri»”. Mai multe persoane care au participat la festivităţile din Balş au declarat, pentru realitatea de olt.net, că nu au văzut această „plachetă”.

Angajaţii primăriei au prevăzut şi fonduri pentru „alte cheltuieli neprevăzute”, nu mai puţin de 20.000 lei.

În cele ce urmează, redăm integral lista cheltuililor decontate de Primăria Balş pentru marcarea Centenarului:

 • Paradă ecvestră – 15.000 lei
 • Fasole cu cârnaţi  – 1.000 porţii – 25.000 lei
 • Interpret şi muzică populară – 10.000 lei
 • Baloane+helium – 1.100 lei
 • Bandă tricolor şi material, confecţionat măşti – 600 lei
 • Flori şi coroane – 10.000 lei
 • Vase ceramic, linguri de lemn (premii) – 600 lei
 • Fanfară – inclusiv transport, cazare, hrană (două formaţii) – 17.000 lei
 • Plachetă aniversară „Centenarul Marii Uniri” – 10.000 lei
 • Mochetă pentru scenă  – 1.000 lei
 • Alte cheltuieli neprevăzute – 20.000 lei
 • Panotaje, meşuri, printuri – 12.000 lei

Total: 122.300 lei

Administraţia locală din oraşul Balş a dat dovadă de „dare de mână” atunci când vine vorba de banul public, mai ales după ce a luat decizia, în 2014, de a amplasa în faţa sediului primăriei, un grup statuar de 15 statui. Jumătate dintre ele acum stau cu spatele la stradă.

Cele 15 busturi sunt croite dintr-o răşină specială care imită bronzul. Ansamblul statuar este aşezat în faţa primăriei Balş, partea stângă în sensul de mers spre Craiova. În mijlocul grupului, este amplasată o fântână arteziană.

În afară de Petru cel Tânăr şi de Mihail Drumeş, restul de 13 statui înfăţişează personalităţi locale din perioada interbelică, oameni de care mulţi dintre bălşeni nu au auzit. În ordinea în care au fost amplasate, personalităţile de pe statui sunt: Petru cel Tânăr, Petre D. Roşca, Ion Ţurlui, Gheorghe Vasilescu, Aurelian Florescu, Paul Ionescu Pastion, Ana Dinculescu, Nicolae Mihăescu, Mihail Drumeş, Nicolae Petrulian, Petre Pandrea, Paul Tomescu, Marin Truşcă, Nicolae Teică şi Ioan Ion Diaconu.

Potrivit informaţiilor făcute publice de Primăria Balş, 800 de euro a costat fiecare bust, primăria suportând doar costurile pentru statuile propriu-zise. Soclurile pe care acestea au fost aşezate fac parte dintr-un proiect cu fonduri europene, în valoare de 20 milioane lei, prin care a fost reabilitată zona centrală a oraşului şi infrastructura din această zonă. Principalul susţinător al al ansamblului statuar din Balş este Mădălin Teodosescu, primarul localităţii.

Articolul precedentOltul, izolat de focarele de pestă din Teleorman prin filtre dezinfectante instalate pe trei șosele
Articolul următorSlătinenii, încurajați să meargă cu bicicleta și cu autobuzul. Ce planuri are primăria pentru a revoluționa transportul în oraș