Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) a decontat anul trecut suma de 3.436.933 lei, pentru serviciile medicale ce au fost acordate asiguraților din judetul Olt într-un stat membru al Uniunii Europene,

Potrivit unui comunicat remis de CAS, din această sumă, 1.547.332,44 lei reprezintă contravaloarea prestaţiilor medicale acordate în baza cardului european de sănătate, diferența fiind decontată în baza formularelor europene.

În anul 2021, CAS Olt a eliberat 1.933 de carduri europene de sănătate.

Anul trecut, cinci olteni au solicitat formularul E112.  Trei formulare au fost solicitate pentru boli ale sistemului circulator, un formular pentru boli neurologice și un formular pentru arsuri.

Statele membre UE pentru care s-au emis formularele au fost Belgia, Franţa, Germania și Italia.

„În momentul în care oltenii doresc să se deplaseze pe teritoriul altui stat din Uniunea Europeană este indicat să solicite şi să aibă asupra lor  cardul european de sănătate deoarece în situaţia în care se confruntă cu un risc de îmbolnăvire pot obţine  prestaţii medicale din statul respectiv  în baza acestuia. Cardul european poate fi utilizat la toţi furnizorii de servicii medicale din sistemul de securitate socială din ţara de destinaţie, nu doar la spitalele publice”, transmite CAS.

Acordarea tratamentelor devenite necesare, în baza cardului european, pe durata deplasării asiguraţilor români în statele UE/SEE/Elveţia este gratuită doar dacă tratamentul acordat este gratuit pentru rezidenții tării respective. Tratamentele necesare se acordă în aceleaşi condiţii ca şi cele oferite asiguraţilor sistemului social de asigurări de sănătate din ţara de destinaţie.

Dacă asiguratul din ţara de destinaţie plăteşte o contribuţie personală sau o coplată pentru spitalizare, atunci şi beneficiarul de card european aflat în ţara respectivă va achita din surse proprii aceeaşi sumă, fără ca aceasta să-i fie decontată ulterior de casa de asigurări de sănătate.

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentBilanț coronavirus 4 februarie: 31.776 cazuri noi și 97 decese
Articolul următorVIDEO Culisele Statului Paralel: Cum a falimentat clanul Herăscu Galațiul. Statul, păgubit cu sute de milioane de euro