Un proiectil exploziv, calibrul 127 de milimetri, provenit, cel mai probabil, din Al Doilea Război Mondial, a fost găsit, joi după-amiază, pe un teren agricol din comuna Brebeni.

Purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu, a declarat că, pe timpul executării unor lucrări agricole, un cetățean a observat un proiectil și a anunțat evenimentul la 112.

Specialiștii pirotehnicieni au identificat, ridicat, transportat și depozitat, în vederea distrugerii un proiectil exploziv, calibrul 127 de milimetri, provenit, cel mai probabil, din Al Doilea Război Mondial. Proiectilul avea focosul activ, era tras prin gura de foc și neexplodat.

De la început anului și până în prezent, echipa pirotehnică a desfășurat trei misiuni de asanare a teritoriului județului Olt de munițiile rămase neexplodate, fiind ridicate tot atâtea elemente de muniție.

„Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al județului Olt reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

De asemenea, se interzice:

– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în încăperi sau locuinţe;

– comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

– introducerea muniţiilor în foc;

– topirea elementelor metalice ale muniţiilor;

– tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

– folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

– demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;

– folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.